Dünya

Rusya’ya Yaptırımların Ardı Arkası Kesilmiyor! Shell ve BP’den Flaş Karar!

Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonun ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar devam ediyor. Petrol devlerinden Shell’den yapılan açıklamada Rusya’daki petrol ve doğalgaz projelerinden çekilmeyi planladıklarını duyurdu.

İngiliz petrol şirketi Shell’in ham petrol, petrol ürünleri, doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) dahil olmak üzere tüm Rus hidrokarbonlarındaki katılımlarından aşamalı olarak çekileceği bildirildi. Shell’den yapılan yazılı açıklamada, ilk adım olarak şirketin Rus ham petrolünün tüm spot alımlarını durduracağı ve Rusya’daki servis istasyonlarını, havacılık yakıtları ve madeni yağ operasyonlarını da kapatacağı belirtildi.

Atılacak Adımlar Tek Tek Sıralandı

Açıklamada görüşlerine yer verilen Shell Üst Yöneticisi (CEO) Ben van Beurden, Avrupa’ya enerji akışını durdurmaya yönelik tehditlerin, karşı karşıya kalınan zor seçimleri ve olası sonuçları daha net gösterdiğini kaydetti. Van Beurden, bu haftaki hükümet açıklamalarının ardından şirketin pozisyonunu net bir şekilde ortaya koymak istediklerini vurgulayarak, hükümetler tarafından aksi halde yönlendirilmedikçe atılacak adımlar şu şekilde:

“Rus ham petrolünü spot piyasadan almayı derhal durduracağız ve vadeli sözleşmeleri yenilemeyeceğiz. Aynı zamanda, hükümetlerle yakın istişarede bulunarak ham petrol tedarik zincirindeki Rus alımlarını durduracak şekilde değiştireceğiz. Bunu olabildiğince hızlı yapacağız ancak fiziksel konum ve alternatiflerin mevcudiyeti, bunun tamamlanmasının haftalar alabileceği ve bazı rafinerilerimizde verimin azalmasına yol açacağı anlamına geliyor. Rusya’daki servis istasyonlarımızı, havacılık yakıtları ve madeni yağ operasyonlarımızı kapatacağız. Bunu en güvenli şekilde yapmak için çok dikkatli bir şekilde ele alacağız ancak süreç hemen başlayacak. Rus petrol ürünleri, boru hattı gazı ve LNG’den aşamalı olarak çekilmeye başlayacağız. Bu karmaşık bir meydan okumadır. Enerji sisteminin bu bölümünü değiştirmek, hükümetler, enerji tedarikçileri ve müşterilerin ortak eylemini gerektirecek ve diğer enerji kaynaklarına geçiş çok daha uzun sürecektir.”

BP, Rus Enerji Şirketi Resneft İle Ortaklığı Bitiriyor

İngiltere merkezli enerji şirketi BP, Rusya enerji şirketi Rosneft ile ortaklığı sonlandırma kararı aldı. Batılı ülkeler Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya karşı farklı ekonomik yaptırımları devreye alırken, İngiltere hükümetinin baskısı altında kalan BP, Rus enerji şirketi Rosneft’ten çıkma kararı aldı. İngiliz enerji şirketin CEO’su Bernard Looney, “Çoğu kişide olduğu gibi ben de Ukrayna’da yaşananlar dolayısıyla şoka uğradım ve derin bir üzüntü duydum. Bu durum BP’nin Rosneft’teki pozisyonunu yeniden ele almamıza neden oldu” ifadelerini kullandı.

Rosneft Artık BP’nin İş Ve Stratejisiyle Uyumlu Değil

BP Başkanı Helge Lund ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının bölge genelinde trajik sonuçlar doğuran bir saldırganlık eylemi olduğuna işaret ederek, “BP 30 yılı aşkın bir süredir Rusya’da Rus meslektaşlarla birlikte çalışıyor. Ancak bu askeri harekat, köklü bir değişimi temsil etmektedir. Rosneft Holdingi artık BP’nin iş ve stratejisiyle uyumlu değil” değerlendirmesinde bulundu.

Şirketin, Rus petrol üreticisi Rosneft’te yüzde 20’lik hissesi bulunuyordu. BP, Rus petrol şirketi Rosneft ile ortaklıktan çekilerek 25 milyar dolarlık zararı bilançosuna yazacağını bildirdi.