Editörün SeçtikleriEkonomiGündemMevzuat

Vatandaşın faturalarına çözüm bulundu! Doğalgaz ve elektrik için KDV indirimi: Nefesler tutuldu!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin tarafından çok önemli bir kanun teklifi verilerek doğalgaz ve elektrik için KDV indirimi istendi. Söz konusu kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna geldi. Bu kanun teklifinin başlığı “Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olurken özeti de “Teklif ile konutlara yapılacak doğalgaz, elektrik ve şebeke suyu teslimleri için katma değer vergisi oranının en fazla %1 olması amaçlanmaktadır.” şeklinde oldu.

CHP tarafından verilen kanun teklifinde “Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur.” ifadelerine yer verildi. Kanun teklifinin detayları ise şöyle oldu:

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- 25/10/1984 tarih ve 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesine yapılan değişiklik ile; halkın insanca bir yaşam için ihtiyaç duyduğu temel teslim ve hizmetler olan konutlarda zaruri ihtiyaç olarak kullandığı doğalgaz, su ve elektrikten alınan vergilerde indirim yapılması amaçlanmıştır.

Madde 2- Yürürlük maddesidir.

Madde 3- Yürütme maddesidir.

KANUN TEKLİFİ

Madde 1- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesine birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak konutlara yapılacak doğalgaz elektrik ve şebeke suyu teslimlerinde uygulanacak katma değer vergisi oranı yüzde 1’i aşamaz”

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

GENEL GEREKÇE