Ekonomi

2022 SGK Prim Ödemesi Ne Kadar?

2022 SGK ödemesi her yıl asgari ücretin artması nedeniyle değişkenlik göstermektedir. SGK prim ödemesi iş veren tarafından çalışanın haklarını korumak ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilmesi için her ay kanunlar tarafından belirlenen tutarda yapılan bir ödemedir. Bu ödeme tutarının belirlenmesi için her yılın başında asgari ücrete gelecek zam oranları beklenir ve gelen zam oranına göre yeni tutar belirlenir.

2021 sürecinde SGK prim ödemelerinde önce öncelikle asgari ücret tutarının bilinmesi gerekir. Bu yıl için açıklanan asgari ücret tutarı brüt olarak 5.004,00 TL olmaktadır. Bu tutar üzerinden yapılacak hesaplamada SGK priminde iş verene maliyeti 775,62 TL olmakla birlikte ‘İşveren İşsizlik Sigorta Primi’ kapsamında 100,08 TL daha eklenerek en düşük bir işçi için ödenecek tutar 5.879,70 TL olmaktadır.

Ödenecek bu tutar en düşük asgari ücret tutarında hesaplanmış olup maaşın artması ile beraber doğru orantılı olarak artış gösterecektir.

SGK Prim Borcu Nasıl Ödenir?

SGK borcu var olan hakların sekteye uğramaması için her ay ödenmesi gereken tutarın ödenmemesi sonucunda oluşan bir süreçtir. SGK ödemeleri her ay bir diğer ayın son gününe kadar ödenmesi gerekir. Bu ödeme sırasında SGK ile anlaşmalı olunan bankalar, PTT ve e-SGK sitesine giriş yaparak ödeme işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz.

SGK Teşvik İndiriminden Nasıl Yararlanılır?

SGK teşvik indirimi birçok iş yerinden istihdamın arttırılması ve çalışanlar kapsamında destek sağlayabilmek adına işe girişlerinde işverene sigorta kapsamında SGK prim ödemesi açısından sağlanan indirimdir. Bu teşviklerden isteyen her iş yeri faydalanabilir. Küçük veya büyük bir işletme olmanız ya da  kişi sayısı bu indirimden faydalanmanızı engellemez.

İşveren olarak teşvikten yararlanmak için şu şartlar gereklidir:

  • Primler belirlenen yasal süreç içerisinde ödenmiş olmalı
  • Kurumda sigortasız işçi çalıştırılmaması
  • Prim borcu mevcutsa bu borç yapılandırılmış olmalı
  • Prim veya idari para cezası olmamalı
  • Teşvikten yararlanma süreleri kadınlara, erkeklere ve yaşa göre değişmektedir.

Sigortalı yönünden teşvikten yararlanma sürecinden önce bir süre işsiz olması gerekir. Tüm bu şartlar sağlandığında işveren ve çalışan teşvik indiriminden yararlanabilir.

SGK Prim Borcu Nasıl Öğrenilir?

SGK primleri gerek işverenler için gerek kendi primlerini ödeyenler için hep araştırılan konular arasında yer almaktadır. Prim borçları sorgulamakta bu süreçte önemlidir. Çünkü var olan prim borçları yapılandırılmaz veya taksitlendirilmezse her geçen ay daha fazla çoğalarak karşımıza çıkar. SGK prim borçlarını e-Devlet üzerinden takip etmek çok kolaydır.

e-Devlet üzerinden kendi hesabımıza giriş yapmak ve ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ bölümüne gelerek tıkladığınızda adınıza kayıtlı olan tüm borçları görmeniz mümkün olacaktır. Ayrıca yine aynı sistem üzerinden prim gün sayınızı da inceleyebilir detaylı bir şekilde ay içerisinde kaç gün ödenme sağladığını da görebilirsiniz.

SGK Prim Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Prim borcu yapılandırma süreçlerinden yararlanabilmeniz için işveren, kamu, bağ-kur ve primlerini kendi ödeyenler olarak farklı başvuru yöntemlerinizin olduğunu bilmeniz gerekir. Bu süreçleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Eğer işverenseniz e-sigorta üzerinden veya bağlı olduğunuz SGİM ve SGM’ ye şahsen veya posta yoluyla
  • 4-b (Bağ-kur) kapsamındaysanız e-Devlet veya bağlı olduğunuz SGİM ve SGM’ ye şahsen veya posta yoluyla
  • Kendi primlerinizi ödüyorsanız e-Devlet veya bağlı olduğunuz SGİM ve SGM’ ye şahsen veya posta yoluyla
  • Kamu idaresinde çalışansanız (4-c) e-sigorta üzerinden veya bağlı olduğunuz Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne elden ve posta yoluyla

Yukarıda belirtilen özelliklerin hangisi sizler için uygunsa SGK prim ödemesi sürecinde gerekli yapılandırma işlemlerinizi ona uygun şekilde yapabilirsiniz.