Ekonomi

Adli Para Cezası Ödeme Emri Ne Zaman Gelir?

Adli para cezasının kararı mahkemenin sonuçlanmasından sonra hükümlüye iletilir. Bu süreç kararın alınmasından sonra üç ay içinde gerçekleşir. Adli para cezası mahkûma bildirildikten sonra ödeme süreci başlar.

Adli Para Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?

Adli para cezasının itirazı, karar tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemelerine yapılır. Şayet adli para cezası haricinde bir yaptırım kararı bulunuyorsa itiraz İdare Mahkemelerine gidilmelidir.

Adli Para Cezası Yatırılmazsa Ne Olur?

Adli para cezasının ödenmemesi durumunda iki olasılık vardır. Mahkemenin verdiği cezayı ödemeyen hükümlüye kamu yararına çalışma tedbiri uygulanır. Hükümlünün kamu yararına çalışma kararına olumsuz yanıt vermesi durumunda hapis cezası verilir.

  • Mahkeme kararı tebliğ edildikten sonra 30 gün içinde ceza ödenmemişse, hükümlüye kamu yararında çalışma tedbiri uygulanır. Bu durumda ödemek zorunda olduğu tutarı çalışarak öder. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından verilen karara göre günlük 2 ile 8 arasında çalışma kararı verilir. Günlük 2 saat çalışma süresi bir ödeme gününe eşdeğerdir. Kamu yararına çalışma kurallarının ihlal edilmesi durumunda hükümlünün ödemesi gereken tutarın kalanı kadar hapis cezası verilir.
  • Hükümlü para cezasını ödemezse ve kamu yararına çalışmayı reddederse hapis cezasına çarptırılır. Bu cezanın ertelenmesi mümkün değildir. Koşullu serbestlik uygulanamaz. Hapis kararı sonrası para cezasının ödenmesi halinde hükümlü tahliye edilir.

Adli Para Cezasının Muafiyeti Mümkün Mü?

Adli para cezasından muaf olma durumu hükmün verilmesi ve mahkemenin devam etmesine göre değişiklik gösterir.

  • Adli para cezaları ertelenemez. Hapis cezasının para cezasına dönüştürüldüğü durumlarda da bu durum geçerlidir. Bunun yanında ödemenin belirlenen başka bir tarihte yapılması kararı alınabilir. Bu erteleme kapsamına girmez.
  • Özel af durumlarında hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir. Para cezasının bir kısmı ödenmişse iade edilmez.
  • Dava sürecinde zaman aşımı olması halinde uygulanabilir. Zaman aşımı hesaplaması suçun işlendiği tarih baz alınarak hesaplanır. Ceza süresi 5 yıldan daha az olan adli para cezası suçlarının zaman aşımı süresi 8 yıldır. Reşit olmayan bireyler için zaman aşımı 4 ile 5 yıl arasında değişir.

Adli Para Cezasının Ödeme Süresi Nedir?

Adli para cezası müddeti kararın hükümlüye bildirilmesinden sonra 30 gün geçerlidir. Hükümlü bir ay içinde adli para cezası ödemesi yapmazsa yaptırım uygulanır.

Adli Para Cezası Nerelerde Ödenir?

Adli para cezasının ödemesi için Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosuna başvuru yapılır. Burada borç ile ilgili bilgilerin olduğu bir belge verilir. Bu belge Vergi Dairesine teslim edilip ödeme gerçekleştirilir ve ödeme yapıldığına dair dekont alınır. Bu dekont ödemenin belgelenmesi için Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosuna teslim edilir. İnternet üzerinden ödeme yapılmaz.

Ödeme Taksitle Gerçekleştirilir Mi?

Taksit ödemesi mahkemenin kararına bağlıdır. Mahkeme kararı, ödeme konusunda sıkıntı yaşayacak kişiler göz önünde bulunarak alınır. Ödemenin taksitlendirmeyle gerçekleştirileceği hükmü verilmişse karar 3 ay içinde hükümlüye tebliğ edilir. İlk taksit ödemesinin kararın bildirilmesinden sonra 30 gün içinde gerçekleştirilmesi gerekir. Taksitlendirme süreci en fazla 24 ay uzunluğunda olur. Şayet taksit ödemeleri yapılmazsa Cumhuriyet Savcısı tarafından hapis cezası verilir. Hapis cezasının süresi kalan ödeme miktarıyla eşdeğerdir.

Adli Para Cezası Nasıl Sorgulanır?

Adli para cezasının sorgulaması e-Devlet’in resmî sitesi üzerinden yapılır.

  • İlk olarak resim e-Devlet sitesi https://www.turkiye.gov.tr/ adresine girin.
  • Giriş yap butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrana T.C. kimlik numarası ve şifre bilgilerinizi yazın. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa sisteme giriş yapamazsınız. Şifre edinmek için PTT şubelerine gidip başvuruda bulunun.
  • Sitenin arama butonuna ‘vergi, harç ve cezalar’ yazın. İlgili sonuca tıklayın.
  • Gelen sayfada aldığınız adli para cezası ile ilgili bilgilere detaylı olarak ulaşabilirsiniz.