Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Ay sonunda asgari ücrete enflasyon oranında zam! TBMM’de gündem bu: 3 ayda bir asgari ücrete zam

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta tarafından asgari ücret için çok önemli bir kanun teklifi verildi. Kanun teklifi ile asgari ücrete zam yapılması öngörüldü. TBMM’ye sunulan ve görüşülmesi beklenen kanun teklifinde asgari ücrete 3 ayda bir zam yapılması istendi. Söz konusu kanun teklifi 4 Şubat 2022 tarihinde komisyona geldi ve hala komisyonda. Bu kanun teklifinin başlığı ve özeti de şöyle paylaşıldı:

“4857 Sayılı ve 22/5/2003 Tarihli İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” – “Teklif ile, Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile asgari ücret sınırının üç ayda bir belirlenmesi amaçlanmaktadır.”

Söz konusu kanun teklifinde genel gerekçeler belirtilirken madde gerekçeleri de paylaşıldı. bilindiği gibi yaşanan olumsuz hayat şartları kapsamında neredeyse her gün bir zam haberi geliyor. Temel yaşam gıda ürünlerine gelen zamların ardından akaryakıt ve otogaz fiyatlarına da zam yapılıyor. Bu zamlar karşısında vatandaşların maaşları erirken yaşam oldukça zor bir hal alıyor. Bundan kaynaklı olarak asgari ücret zammının yapılması talep ediliyor.

GENEL GEREKÇE

MADDE GEREKÇELERİ

Bu talep için madde gerekçeleri ise şöyle paylaşıldı:

Madde 1- Teklif edilen değişiklik ile asgari ücretin cari ekonomik koşullar uyarınca her üç ayda bir yeniden tespit edilmesi amaçlanmaktadır.

Madde 2- Yürürlük maddesidir.

Madde 3- Yürütme maddesidir.

KANUN TEKLİFİ

Söz konusu kanun teklifi ise şöyle oluyor:

Madde 1- 4857 satılı ve 22/5/2003 tarihli İş Kanununun 39’uncu maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir:

“Asgari ücretle ilgili sınırlar güncel enflasyon oranı dikkate alınarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından üç ayda bir güncellenir.”

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.