Ekonomi

Beyanlı Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

Beyanlı ceza ödeme e-Devlet modülü üzerinden ödeme yapmak isteyenler için kullanılan bir online yöntemidir. Beyanlı ödemeler size yazılmış cezanın sistemde gözükmemesi halinde uygulanmaktadır. Cezanıza dair size bir tebligat gelmiş olsa bile bazen sistem üzerinden ‘Borcunuz Yoktur’ yazısı ile karşılaşabilirsiniz. Bu süreçte beyanlı ödeme tercih edip sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde girerseniz sistem sizlerden otomatik olarak ödemeyi alarak ‘Alındı Belgesi’ni sizlere iletecektir.

Beyanlı trafik cezası ödeme için şu adımları izlemeniz gerekmektedir:

  • Gelir İdaresi Başkanlığının ana sayfasından e-Devlet ile giriş yapmak
  • Ödeme ve Borç İşlemleri bölümüne tıklamak ve Borç Ödeme bölümüne gelmek
  • Beyanlı Ödeme bölümünü tercih etmek
  • Size açılan sayfada;
  1. Ad-Soyad
  2. TC Kimlik No
  3. Adres
  4. Plaka No
  5. Seri-Sıra No
  6. Cezanın Düzenlenme Tarihi
  7. Tebliğ Tarihi
  8. Ceza Tutarı

Bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Eğer bu bilgileri yanlış veya hatalı girerseniz sistem ödemeniz gereken tutarı size göstermez ve ödeme yapamazsınız.

Tebliğ Edilmeyen Trafik Cezası Online Ödenir mi?

Tebliğ edilmeyen ceza ödemesi yapmak elbette mümkündür. Eğer cezanın size tebliğ edilmesini beklemek istemiyorsanız Beyanlı trafik cezası ödeme modülünde istenilen tebliğ tarihi bölümü ödeme yapacağınız günün tarihini girmeniz gerekmektedir. Bu işlemin ardından diğer bilgileri de doğru bir şekilde doldurursanız aşağıda çıkan indirimli tutarın ödemeniz halinde işleminiz tamamlanır.

Trafik Cezalarında İndirim Nasıl Uygulanır?

Trafik cezalarında indirim tutarın yüksek veya düşük olması fark etmeksizin herkesin sağlamak istediği bir avantajdır. Bazen tarafımıza bir ceza yazıldığından haberimiz olmaz ve tebliğ edilmesinde aksaklıklar oluştuğunda aylarca bu tutarı ödemeden faiz eklenmesine neden olabilir. Eğer tarafınıza bir ceza yazıldığınız düşünüyorsanız e-Devlet üzerinden düzenli olarak kontrol sağlamalı ve tarafınıza bir tebliğ edilmemiş olsa bile Beyanlı trafik cezası ödeme ile işlemi tamamlamalısınız.

Eğer böyle bir durum yaşamadan tarfık cezanızın varlığından haberiniz varsa 15 gün içerisinde ödeme yaptığınız takdirde %25 oranında ceza tutarından indirim sağlanmaktadır. Size tebliğ edilen tarihi ve normal ceza tutarını sisteme girdiğiniz zaman tutar üzerinden gerekli indirim sağlanarak asıl ödemeniz gereken tutarı sistem sizlere otomatik olarak gösterecektir. Bu işlemden sonra da banka veya kredi kartlarınız ile ödemenizi yapabilirsiniz.

Alındı Makbuzu Nedir?

Alındı Makbuzu ödemenizin yapıldığına dair sizlere verilen makbuzdur. Bu makbuzu indirerek çıktı almanızda fayda vardır. Çok nadir de tebliğ edilmeyen trafik cezalarında bazen ödeme yapılmış olsa bile sistemde borç gözükebiliyor. Alındı makbuzunuz ile gerekli yerlere başvurarak ödeme yaptığınızı ispatlayabilirsiniz.

Eğer makbuzu almayı unuttuysanız GİB üzerinden tekrar giriş yapıp ‘Ödeme ve Borç İşlemleri’ bölümünde ‘Ödemelerin ve Alındılarım’ kısmına tıklayarak daha önce ödeme yaptığınız işlemler için tekrar çıktı almanız mümkündür.

GİB Ödemeleri Yöntemleri Nelerdir?

Ödeme yöntemleri bölümüne geldiğinizde sizleri 4 farklı ödeme yöntemi karşılar . Bunlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Yurt İçi Kartlar
  • E-Banka Hesabı
  • Mobil Ödemeler
  • Yabancı Ödemeler

Yurt içi kartlar bölümünde hangi banka olduğu fark etmeksizin her türlü banka ve kredi kartı ile ödeme yapabileceğiniz bölümdür.

E-Banka hesabı ile ödeme bölümünde sadece anlaşmalı olunan Akbank, Garanti, Şekerbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi ile ödeme yapabileceğiniz bölümdür.

Mobil ödemeler ise 3 farklı banka ile bu hizmeti vermektedir; Garanti Pay, Maximum Mobil, Yapı Kredi Pay

Yabancı ödemeler bölümü ise uluslararası geçerliliği olan kartlar ile yapılan ödemelerdir. Beyanlı trafik cezası ödeme işlemlerinde çok yaygın kullanılmaz.