Ekonomi

2022 Devlet Hasta Bezi Ödemesi Ne Kadar?

Devletin hasta bezlerinin ödemesi yeni yıl itibarı ile yüzde 100 zamlandı. SGK bu doğrultuda 2022 yılı için fiyat güncellemesi yaptı. Sağlık Uygulama Tebliği uyarınca devlet hasta bezi aylık ödeme miktarı 1,88 TL olarak belirlendi.

  • 1 ay için devletin karşıladığı yardım doğrultusunda hasta bezi miktarı 120 adettir. SGK’nın bu hasta bezleri için ödediği toplam ücret 266,2 TL’ye tekabül etmektedir.
  • 2 ay için devletin karşıladığı yardım doğrultusunda hasta bezi miktarı 240 adettir. SGK’nın bu hasta bezleri için ödediği toplam ücret 532,4 TL’ye tekabül etmektedir.

Devletin Hasta Bezi Desteği Miktarı Nedir?

Devletten hastaları bez desteği aylık olarak hesaplanır. Hasta bezi desteği için verilen rapor en fazla iki ay uzunluktadır. Buna göre ay başına 120 adet olmak üzere iki aylık rapor için verilen toplam hasta bezi miktarı 240 adettir. Bu miktar hastanın günlük bez kullanma sıklığına göre değişiklik gösterebilir. Bir hastaya gün içinde verilen hasta bezi yardımının üst sınırı 4 adet olarak belirlenmiştir.

Hasta Bezi Desteği Nasıl Alınır?

Hastaların bez desteği hastanelerden alınır. Uzman bir doktor, hastanın tuvalet ihtiyacını karşılamayacağına dair bir rapor ve reçete verir. Genelde reçete alınan doktorun uzmanlık alanı nöroloji veya üroloji olur. Buna rağmen herhangi bir uzmanlık alanına sahip bir doktor da bu reçeteyi sağlayabilir. Alınan reçete aracılığı ile anlaşmalı bir eczaneden belirtilen sayıya göre hasta bezi yardımı alınır.

Daha önceden uzman bir doktordan tuvalet ihtiyacını karşılamayacağı hakkında rapor alan birinin tekrar muayene için hastaneye gitmesine gerek yoktur. Hastanın bezi bittiğinde bağlı olduğu sağlık ocağına gidip reçete alır.

Yatalak hastaların hastaneye gidip muayene olamaması durumunda ilgili sağlık kuruluşlarına telefon aracılığıyla ulaşmak gerekir.

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Hastaların bez raporunun geçerliliği 2 yıl süre ile sınırlıdır. Raporun süresi 2 yılın ardından dolduğu taktirde hastaneye gidip tekrar muayene olmak gerekir. Uzman doktorun, hastanın tuvalet ihtiyacını karşılayamadığı ile ilgili raporunu aldıktan sonra anlaşmalı eczanelerden hasta bezi alınabilir.

Hasta Bezi Reçetesi Geçerlilik Süresi Nedir?

Hastaların bez reçetesinin geçerliliği 5 işi günü ile sınırlıdır. Raporun yazıldığı tarihten itibaren 5 gün içinde SGK ile anlaşmalı eczanelerden hasta bezi alınmalıdır. Reçetenin geçerlilik süresi bittiğinde aile hekiminden tekrar reçete almak gerekir. Reçete alındıktan sonra devlet hasta bezi yardımı tekrar sağlanır.

Hasta Bezi Başvurusunda Hangi Belgeler Gereklidir?

Hastaların bez başvuru belgeleri SGK tarafından belirlenmiştir.

  • Hastane veya sağlık ocağındaki doktorun muayenesinden sonra alınan rapor. Raporun üstünde uzman doktorun ismi, kaşesi ve imzası olmak zorundadır.
  • Hastaya ne kadar miktarda bez yardımı yapılacağını belirten reçete.
  • T.C. kimlik fotokopisi ve kimliğin ön ile arka yüzünün fotokopisi.
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 4 art vesikalık fotoğraf.
  • Bilgilerin eksiksiz doldurulduğu hasta bezi başvuru formu.
  • Eğer hasta engelliyse 2022 yılına ait hasta engelli raporu.

Hangi Hasta Bezi Türleri Yardım Kapsamındadır?

Hastaların bez türlerinin yardımı SGK tarafından belirtilen seçenekleri kapsar. SGK’nın yardım kapsamında şu hasta bezi türlerini sağlar.

  • Hasta alt bezi
  • Külotlu hasta alt bezi
  • Çocuk hasta alt bezi
  • Çocuk külotlu hasta alt bezi

Bunlar dışında SGK’nın yaptığı yardım kapsamında bulunmayan hasta bezi türleri vardır. Serme bezi ve mesane pedi ücretleri devlet tarafından ödenmez.

Belediyeler Hasta Bezi Yardımında Bulunur Mu?

Hastaların bez yardımı belediyeler aracılığı ile de sağlanır. Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere birçok belediye ihtiyaç sahiplerine yönelik hasta bezi yardımı yapar. Yapmanız gereken bulunduğunuz ilçenin bağlı olduğu belediyeyi arayıp yardım talebinde bulunmaktır.

Hasta Bezi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hastaların bez sorgulaması resmi e-Devlet sitesi üzerinden yapılır.

  • İnternet adresi turkiye.gov.tr olan e-Devlet sitesini açın.
  • T.C. kimlik numarası ve şifre bilgilerinizi girin. Şifreye sahip değilseniz PTT şubelerinden edinin.
  • Kurumlar seçeneğine tıklayın.
  • Tedavi bilgilerini sorgulama kısmına ilerleyin. Açılan sayfayla birlikte devlet hasta bezi sorgulamanız tamamlanır.