Ekonomi

GSS Ödemesi Nasıl Yapılır?

GSS ödemesi yapılırken banka yardımı ile kolayca gerçekleştirebilme imkanı sunar. Bankanın ATM kısmından yayılabileceği gibi internet bankacılığı aracılığı ile de ödeme yapılabilmektedir. Bankalar ile borcunuzu sorgulayarak ödeyeceğiniz tutar öğrenilir. GSS ödemesi işlemi gerçekleştikten sonra sigortanız yeniden aktifleşir.

Genel Sağlık Sigortası bireyin ödeyebileceği tutar ekonomik durumlarına göre belirlenir. Sağlık üzerinden faydalanabilmek için sigorta primlerinin tam zamanlı ödenmesi gerekir. Bu ödemeler doğrultusunda hastahanelerde vereceğiniz testlerin ücreti karşılanmış olur.

GSS Kimleri Kapsar?

GSS’nin kapsamı ise 18 yaşının üzerinde ki kişilerdir. Sigortası olmayan herkes ise bu duruma tabidir. 18 yaşının üzerinde ve sigortanız yok ise belirli bir sigorta pirimi ödemeniz gerekir. GSS borç sorgulama işlemi yaparak ödeme işleminiz gerçekleşmesi beklenir.

Üniversite okuyorsanız ise okulunuzun bitiş tarihine göre ödeme şekli ayarlanır. Yüksek lisans ve lisans öğrencisi iseniz 25 yaş üzeri iken primler ödenmeye başlanır. Primler özendikçe sağlık sigortanız ile hastahane işlemleriniz rahat bir şekilde gerçekleşir.

GSS Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

GSS borcun sorgulanma işlemi iki ayrı yöntem ile yapılır. Bu yöntemler sonucunda borcunuzu öğrenerek ödeme yapabilirsiniz. Borç sorgulama işlemi ise şunlardır.

GSS Prim Borcu Hangi Bankalarla Ödenir?

GSS prim borcunun ödeneceği bankalar SGK ile anlaşmış olmalıdır. Bu bankalar ise oldukça fazladır. GSS ödemesi yapmak için SGK ‘nın anlaşmış olduğu bankalar ile ödemelerinizi kolaylıkla yapılır. Bu bankalar ise şunlardır:

  • Akbank
  • Aktif Bank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Anadolu Bank
  • Burgan Bank
  • Denizbank
  • Finansbank
  • Şekerbank
  • Ziraat Bankası
  • ING Bankası
  • Vakıf Bank
  • İş Bankası

GSS’de Ödenecek Tutar Ne Kadardır?

GSS ile ödenecek miktar 2022 yılında değişkenlik gösterdi. Çalışmayan ya da isten ayrılmış kimseler GSS primi ödemek durumundalar. Ödeme karşılığında prim tutarları aylık 152 TL iken emzirme ödeneği 316 TL, cenaze ödeneği 1250 TL ve iş göremezlik ödeneği ise günlük 166 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumlar ile 3 ay prim ödeme durumunda hastahane işlemlerini aktif halde gerçekleşir. 3 ay art arda ödeme yapmayan kimseler ise 10 günlük hastahane ihtiyaçları karşılanır.

Gelir testi yaptıran kimselerin ailenin kişi başına düşen miktar asgari ücretin altında ise devlet sağlık hizmet koşullarını ücretsiz bir şekilde karşılar. Bu hizmet sadece devlet hastahaneleri ve üniversite hastahaneleri için geçerlidir.

GSS Prim Borcu Ödemek Zorunlu mudur?

GSS prim borcunu ödemek her ay için gereklidir. Her ayın sonunda kadar prim borcu ödemesi gerekir. Ödenmediği durumlarda hastahane ücretleri karşılanmaz ve hastahane masrafları ile tedavi olma şartı koşar.

GSS prim borcu ödenmemesi durumunda yasal şart vardır. Bu şarta göre zamanında ve uzun süre ödenmeyen GSS prim borcu ilk üç aylık sürede her bir ay için yüzde iki oranında gecikme cezası olarak artırılır.

GSS’nin Geçerli Olduğu Yerler Nerelerdir?

GSS’nin geçerli olunduğu yerler devlet hastahaneleri ve üniversite hastahanelerinde geçerlilik gösterir. Ödenen primleriniz devlet hastahanelerinde ücretlerinizin karşılanmasını sağlar. Devlet hastahanelerin yanı sıra özel hastahanelerde de sigorta geçerli bir durumdur.

Özel hastanelerde sigortanız olması tedavi işlemlerinizin ücretsiz olmasını sağlamaz fakat indirimli hale gelmesini şahlar. GSS ödemesi yaptığınız ve primlerinizi ödediğiniz takdirde özel hastahanelerde indirimlerden yararlanma imkanına sahip olunur. Devlet hastahanelerinde ise tedavi masraflarınızın hepsi sigortanız tarafından karşılanır.

Sağlık sigortası prim ödemelerinizi yapmadığınız takdirde hastanelerin hiçbirinde tedavi masraflarınız karşılanmaz. Kendi masraflarınızı karşılama durumunda kalırsınız. Ödemeler gerçekleştiğinde ise sağlık açısından her türlü imkana sahip olunur.