
GSS prim borç yapılandırması biraz karışık bir işlem gibi gelse de dikkatli bir şekilde yönlendirmeleri takip ederseniz çok rahatlıkla yapılandırma işlemi tamamlayabilirsiniz. Öncelikle borç yapılandırmanızı internet üzerinden yoksa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden mi yapmak istediğinize karar vermelisiniz.
Eğer online sistem üzerinden yapılandırma yapmak istiyorsanız aşağıda verilen aşamaları takip etmelisiniz. Online GSS prim borç yapılandırması için yapılacak işlemler şunlardır:
- İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş yapmalısınız.
- Giriş işleminden sonra karşınıza çıkan başvuru sayfasına tıklayıp açılan ekranı incelemesiniz. Burada borçlu olarak gözüken vergi dairesi seçili olarak gözükmektedir. Yapılandırmak istediğiniz borçlarınız seçtikten sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
- Diğer aşamada sizlere sunulan kişisel bilgi formunda istenen her bilgiyi eksiksiz tamamlayıp ‘Yapılandırmayı Talep Ediyorum’ kısmında gerekli işaretlemeleri yapıp süreci kabul etmelisiniz.
Bu aşamalardan sonra yapılandırma sürecinizi başlatmış olup e-Devlet üzerinden takibi yapabilirsiniz. Eğer yapılandırma sürecini online yerine Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinden yapmak isterseniz bizzat kendiniz gitmeniz ve yapmak istediğiniz işlemi belirttikten sonra süreç hakkında verilen bilgileri dikkatle dinlemeniz gerekmektedir.
Yapılandırmalar Hangi Durumlarda Bozulur?
Yapılandırmaların bozulduğu durumlar taksit ödemelerinin düzenliği yapılmadığı süreçlerde ortaya çıkmaktadır. Bulunduğunuz yıl içerisinde yapılandırma yaptıktan sonra ilk iki taksitin ödenmemesi veya ödeme yapılırken eksik tutar yatırılması durumunda GSS prim borç yapılandırması bozulacaktır.
GSS Borç Yapılandırmasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
GSS borç yapılandırmasının sağladığı avantajlar genel detayları şu şekilde sıralanmalıdır:
- Verilen tarihler arasında yapılan ödemeler ceza uygulaması olmayacak.
- Yapılandırma sürecinden önce haciz durumu oluşmuşsa ödemeler düzenli yapılırsa haciz kaldırılacaktır.
- Yapılanma için bir ön teminat bedeli yoktur.
- Yapılandırma yapıldıktan sonra ilk taksit ve harici borçların eksiksiz ödenme durumu olduğunda sistemden ‘Borcu Yoktur’ yazısı alınabilecek.
- Yapılandırmanız herhangi bir sebeple bozulma durumu olmadıysa devam edeven süreçte teşvik süreçlerinden yararlanılacak.
Prim Borcu Olanların Sağlık Süreçlerinden Faydalanması Mümkün Mü?
Prim borcu olanların sağlık süreçlerinden faydalanmaları için tek bir şart mevcuttur. Son 1 yıl içerisinde 30 günlük prim gün sayısına sahip olmaları hem kendileri hem de ailesinde kendi üzerinde olan kişiler için yararlanma imkanını beraberinde getirecektir.
Prim Borcu Ödemelerinde Taksit İmkanı Var Mıdır?
Prim borcu ödemelerini taksitlendirme mümkündür. Tek seferde ödeme yapamayacak kişiler için taksitlendirme süreçleri ikişer aylık süreçlerde; 6, 9, 12 ve 18 ay ödeme imkanı sunulmaktadır. Eğer 9 aylık süreci tercih ederseniz 18 ay, 18 aylık süreci seçerseniz 36 ay gibi bir ödeme planı olacaktır.
Borç yapılandırması sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu uyguladığınız taksit kadar belirli bir oranda vade farkıdır.
Bu rakamlar şu şekildedir:
- 6 taksit (1,09)
- 9 taksit (1,135)
- 12 taksit (1,18)
- 18 taksit (1,27)
Prim Borcunun Peşin Ödenmesinin Nasıl Bir Avantaj Sağlar?
Prim ödemelerin peşin ödenmesinin sağladığı avantaj sayesinde;
- Peşin ödeme yapılacaksa Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90
- İki taksit şeklinde ödeme yapılacaksa Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 eksilecektir.
Taksitli ödemelere uygulanan vade farkları tahsil edilecek tutarın değişmesi gibi durumlar yaşanırken peşin ödemelerde büyük indirimler yapılmaktadır.
Yapılandırma Süreçlerini Nerede Takip Edebiliriz?
Yapılandırma süreçlerini takip etmek için eğer işverenseniz, işveren sistemi üzerinden süreci takip edebilirsiniz.
4-b kapsamından sigortalıysanız yapılandırma süreçleriniz için e-Devlet üzerindeki aktif hesaplarından, bankalardan veya bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinden bizzat GSS prim borç yapılandırması hakkında bilgi alabilirler.