Ekonomi

Çiftçilere destek ödemelerinin detayları belli oldu! Dekar başına 100 TL’ye kadar destek sağlanacak

Dünya genelinde son dönemlerde gıda kalemlerinde ithalat ve ihracat sıkıntıları ve bu sıkıntılara ilişkin endişeler yaşanmaya başladı. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve savaşın gıda ürünleri üzerindeki etkisi, gıda tedarikinde sorunlara yol açtı. Bu durum, dünyanın en büyük gıda ürünü ithalatçılarından biri olan Türkiye’de de çeşitli sorunlara yol açtı ancak Türkiye’de bu sorunlara ek olarak bir de kuraklık sorunu kendisini göstermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuraklık sebebiyle buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut, mercimek ve tritikale üreticilerinin yaşadığı kayıpların telafi edileceğini duyurdu. Gelen açıklamalara göre 651 bin üreticiye kuraklıktan dolayı destek ödemesi yapılacak. İşte detaylar…

Çiftçiye Destek Ödemeleri Açıklandı

Türkiye’de, tedarik sorunlarının yanı sıra, yetersiz yağışlardan kaynaklı olarak kuraklık sorunu da kendisini gösterdi. Bununla birlikte devlet, yetersiz yağış kaynaklı kuraklık destek ödemelerini duyurdu. Bu kapsamda 651 bin çiftçi için 2,6 milyar TL’lik kuraklık destek ödemesi gerçekleştirilecek. Ancak bu destek ödemelerinden, kuraklık nedeniyle %30 ve üzerinde verim kaybı yaşayan çiftçiler yararlanabilecek. Söz konusu verim kaybı oranları ise meteoroloji verileri, TARSİM kayıtları, il ve ilçelerde yer alan Tahkim Komisyonları tarafından belirlenecek. Ayrıca destek ödemeleri yalnızca Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan vatandaşlara yapılacak.

Kuraklık Destek Ödemeleri Ne Kadar?

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olan; arpa, yulaf, çavdar, nohut, mercimek ve tritikale ürünleri ekmiş ve bu işlemlerde en az %30 verim kaybı yaşamış olan çiftçilere toplamda 2,6 milyar TL kuraklık desteği verilecek. Söz konusu destekler, verim kaybı oranlarına göre değişiklik gösterecek. Söz konusu destek ödemelerinde %30 ile %39 arasında verim kaybı yaşayanlara dekar başına 30 TL destek ödemesi yapılacak ve %100 verim kaybı yaşayanlara da dekar başına 100 TL destek ödemesi yapılacak.