
İsteğe bağlı olarak ödenen sigortalara ödeme yapacakların ilk önce isteğe bağlı sigorta başvurusu yapmaları gerekir. İsteğe bağlı sigorta ödemeleri başladıktan sonra sigortalıların ödemelerini yapabilecekleri kanallar aşağıda sıralanmıştır:
- SGK ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM’lerinden, internet veya telefon bankacılığı sistemleri üzerinden
- PTT şubelerinden
- SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden T.C. Kimlik numarası ile ödeme yapılabilir.
İsteğe Bağlı Sigorta Ödemesi Hangi Bankalardan Yapılır?
İsteğe bağlı sigorta ödemeleri yapılabilecek bankalar, oldukça fazladır. Neredeyse tüm bankaların SGK ile anlaşması vardır. Bu nedenle SGK ile anlaşmalı bankalar içerisinden en çok kullanılan ve en çok bilinen birkaç banka sıralanabilir. SGK ile anlaşmalı, isteğe bağlı sigorta ödemesi yapılabilecek bankalar şunlardır:
- Ziraat Bankası
- Akbank
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Finans Bank
- Vakıf Bank
- Halk Bank
- Türkiye İş Bankası
- Garanti Bankası
- Yapı ve Kredi
- Deniz Bank
- Türk ekonomi Bankası
İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu Nasıl Yapılır?
İsteğe bağlı sigorta başvurusunu ilk kez yapacaklar, e-devlet üzerinden veya ‘isteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile bağlı bulundukları yerdeki SGK şubelerine başvurmaları gerekir. İlk defa başvuru yapılmıyorsa, tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talep dilekçesi ile ilgili kurumlara başvuru yapmaları gerekir.
İsteğe bağlı sigorta başvurusundan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu, İsteğe Bağlı Sigortalılık tescili ile ilgili tebliğ gönderir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep edilen İsteğe bağlı sigortanın açıldığına dair yazı geldikten sonra prim ödemesine geçilebilir.
BAĞ-KUR’dan İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Alınır?
İsteğe bağlı sigortalarını BAĞ-KUR’dan alacaklar, aylık primleri en düşük olan isteğe bağlı sigorta türünü seçmiş olurlar. Ev hanımları için sigortalı olma imkanı veren bu ödeme sisteminde, tarım veya esnaf vergilerinde kaydı olmaması gerekir. Bu sistemle, evlerinden dantel, örgü, el işi gibi ürettikleri ürünleri satarak en düşük aylık prim ödemeleri ile sigorta yaptırabilirler. Bu yöntemle ev hanımları, primlerini ödeyerek ve gerekli şartları yerine getirerek emekli olabilirler.
BAĞ-KUR’dan İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ev hanımlarının, BAĞ-KUR’dan sigorta yaptırma başvurusu yapabilmeleri için, gerekli evrakları toplayarak ilgili kurumlara başvuru yapmaları gereklidir. BAĞ-KUR isteğe bağlı emeklilik başvurusu şu şekilde yapılır:
- Vergi vermekten muaf olduklarına dair Vergi Dairelerinden ‘Vergi Muafiyeti’ belgesi almaları gerekir.
- Muafiyet belgesi alanlar, sigorta için başvuru yapabilirler.
- Başvuru formlarına e-devlet kapısı üzerinden ulaşılabilir.
- Başvuru dilekçesi ve vergi muafiyeti belgeleri ile başvuru yapılır.
- Başvurular kayıtlı adrese en yakın bölgedeki SGK merkezine yapılır.
İsteğe Bağlı Sigorta Başlangıç Tarihi Ne Zamandır?
İsteğe bağlı sigorta başlangıcı, başvuru yapıldıktan sonra belirlenir. İsteğe bağlı sigorta başlangıcı, yapılan müracaatın kurum kayıtlarına giriş yaptığı günü takip eden gündür.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tüm sigorta primleri için son ödeme tarihi, takip eden ayın son günüdür. Bu tarihe kadar ödeme yapılmadığı takdirde, süresinde ödenmeyen primler için faiz ve zam uygulaması yapılır. Bu şekilde 2 aydan fazla prim borcu olması durumunda sağlık güvencesi kapanır.
Kimler İsteğe Bağlı Sigortaya Başvuru yapabilir?
İsteğe bağlı sigortalı olabilecek kişilerin Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet etmesi ayrıca emekli sandığında da kayıtlarının olmaması gerekir. İsteğe bağlı sigortalılığa başvuru yapabilecek kişiler şunlardır:
- 18 yaşını dolduranlar
- 5510 sayılı kanun gereğince sigortalı bir işte çalışanlar
- Sigortalı olarak çalışan fakat ayın 30 gününde çalışmayanlar veya günün tamamında çalışmayanlar
- Türkiye’de herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda ödeme alanlar ile yaşlılık parası ya da malulen emekli aylığı almamış olanlar
- Bu kişilerin, İsteğe bağlı sigorta yaptırmak istediğine dair başvuru dilekçesini doldurmuş olarak ilgili kurumlara başvuru yapmaları yeterlidir.