Politika

AK Parti İlk Kez Açıkladı! 2028 Seçimlerinde Aday Belli Oldu

AK Partili Ali İhsan Yavuz, katıldığı programda 2028 seçimlerine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2028 seçimlerinde de aday olabileceğini belirten Yavuz, son anketlere göre Erdoğan’ın rekor oyla seçileceğini belirtti.

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yavuz’un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

“5 Seçim Kanunu Dünyanın Hiçbir Yerinde Yok”

“5 tane seçim kanunu var. Dünyanın hiçbir yerinde yok bu. 5 kanunun her biri aynı meseleyi tekrar edip duruyor. Madem böyle bir hazırlık yaptınız bunu neden getirmediniz? Onu getirsek Meclis’in gündemini kapatırız, çalışamaz uzun süre. Cumhurbaşkanımız, elzem konularda değişiklik yapılması direktifini verdi. Biz bir çalışma yaptık. Milliyetçi Hareket Partisi kendi içinde çalışmalar yaptı. Sonunda oturduk uzun uzun birlikte çalıştık ve mutabakat halinde bu metni hazırladık. Biz böyle bir teklif verdik ama bu teklif değiştirilebilir. Muhalefet öyle bir teklifle gelir ki yeni önerge durumu olabilir.

Seçim Barajı Neden Yüzde 7?

Biz, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni kurgularken bütün bunları öngördük. Onun için ittifak süreciyle biz barajı sıfırladık. Şu anda TBMM’de temsil edilen parti sayısı 14. İttifakın içinde yer alan bir parti isterse yüzde 0,1 oy alsın barajı aşmış sayılıyor. Dolayısıyla ittifak içinde olan bir parti Türkiye’nin herhangi bir yerinde milletvekili çıkarabileceğini öngörüyorsa baraj gibi bir derdi yok. Bununla birlikte ittifak dışında olanlar parti için yüzde 10 var. İki ittifak var zaten. Bu iki ittifakın yüzde 10’u aşamaması diye bir şey yok. İlerleyen süreçte seçim barajı daha aşağı düşürülebilir. Sayın Genel Başkanların onaylarından geçen oran yüzde 7 şeklinde cereyan etti. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum: Baraj sebebiyle vekil çıkaramıyorum gibi bir mazereti olamaz hiçbir partinin.

Küçük partiler barajın sıfırlanmasını istiyordu. Bazı bölgelerde bir parça daha güçlü olmaları mümkün. Eğer partiler bazı bölgelerde güçlüyse zaten ittifakla birlikte barajı aşıyor, o bölgeden de vekil çıkarıyor. Peki, biz neyi ne yaptık? Dedik ki: Artık oylar büyük partilere yarıyor. Büyük parti deyince aklınıza ilk parti geliyor? Büyük partilerin işine gelen bir şeyi tersine çeviriyoruz.

Bir eleştiri de şu: AK Parti kendi lehine bir sistem kurguluyor. AK Parti en büyük parti. Bizim artık oyumuz MHP’ye, onların artık oyu bizim partiye yarıyordu.

Artık Oy Nedir?

Artık oy şu: Önce milletvekilleri partileri değil ittifaklara ayrılıyordu. Sakarya’da 7 milletvekili var. Önce Cumhur İttifakı’na düşen sayı belirleniyor. Sonra Millet İttifakı’na düşen belirleniyor. İlki 5, diğeri 2. 5 ayrıldığında sonra da MHP-AK Parti içinde bir paylaşım daha yapılıyor. İşte orada öyle oluyor ki MHP’nin artık oyları bir vekile yetmiyor ama AK Parti’nin oylarıyla birleştiğinde diğer ittifaka yetmiyor ama AK Parti’ye kalıyor.

Biz başka bir partinin oyuyla niye milletvekili çıkaralım? Aynı ittifak içinde bile olsa ayrı partiler. Hangi partiye oy verilirse ona yarasın veya kimseye yaramasın.

Cumhurbaşkanımızın ‘tabela partisi’ diye bir vurgusu oldu. Şu anda 120’ye çıktı. Türkiye demokrasi tarihinde böyle bir sayısı yok. Seçime girme hakkı elde eden parti sayısı da acayip şekilde artıyor. Bunu ilk kez buradan zikrediyorum: Artık oydan bir bir bir toplayalım diye bir bakarsınız 20 tane parti bir noktada buluşabilir. Niye küçük partilerin artık oylarına büyük partiler göz diksin?

Biz neden ittifak yapıyoruz? AK Parti’nin de barajı aşma derdi yok MHP’nin de. Ama hem MHP’nin hem de AK Parti’nin ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarma isteği var.

“Önce Türkiye’nin Menfaatleri”

Sayın Cumhurbaşkanımızın net bir yaklaşımı var. Hepimize telkin ve tavsiyesi oluyor. Bir mesele Türkiye’nin hayrınaysa AK Parti’nin yararına olması gerekmiyor. Net bu. Milliyetçi Hareket Partisi’nde de bu tavrı net gördük. Defalarca gördük.

Rakiplerimizi nasıl zaafa uğratırız diye bu düzenlemeyi yapmadık.

Önümüzdeki süreçte bunun kime fayda sağlayıp sağlamayacağını kestirmek mümkün değil. Biz oradan bakmadık işe. Artık oylar bir başka partiye gitmesin dedik. Muhalefetin buna sevinmesi lazım. Cumhur İttifakı kendi gücüyle, muhalefetin de aleyhine olmayacak daha demokratik bir tablo ortaya çıkartıyoruz.

(Muhalefetin, ‘iktidar alicengiz oyunu yapıyor’ suçlaması) Biz bu mülahazayla hareket etsek böyle bir düzenleme mi yaparız? İttifak bloku istediğini çıkarıyor. Her yaptığımız daha demokratik görünüyor. Anayasa’yı değiştiremiyoruz ama kanun değiştirme çoğunluğumuz var.

“Cumhurbaşkanımızın 2028’de Bir Kez Daha Aday Olma İhtimali Var”

Cumhurbaşkanımız aday olur olamaz diyorlar ya. Ben onları korkutacak bir şey söyleyeyim. Bal gibi aday olacak, bunun önünde hiçbir engel yok. Ama buna bile bel bağlayan bir kesim var. 2023’te bir sorun yok, olacak ama 2028’de Cumhurbaşkanımızın son dönemi değil mi? Muhalefet korksun. 2028’e geldiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın bir kez daha aday olma ihtimali var. Biz bugün ona talibiz. Öyle bir çoğunluk elde edelim ki 2023’te o çoğunluk 2023’te seçimi öne alısın ve Sayın Cumhurbaşkanımız bir kez daha kazansın.

CHP, Anayasa’ya aykırı iddiada bulunuyor. Dün bir CHP’liyle karşılaştım. “Küçük partilerin oyu başka bir yere gider mi kardeşim yanlış yapıyorsunuz” dedi. Dedim “Zaten onu  değiştirdik”. Şaşırdı. “Aa öyle mi ama yine yanlış yapıyorsunuz” dedi.

“Ak Parti’nin Oyu Son Seçimden Daha Kötü Değil”

Biz erken seçim olmasın diye yeni sisteme geçtik. Ama faraza desek muhalefet kaçar. Öyle bir site var ki her seferinde AK Parti anketten kötü çıktı. Böyle değil bizim anketlerimiz. Sık sık anket yapan bir partiyiz. Sık sık anket sonuçları MYK’da paylaşılıyor ve Cumhurbaşkanımıza arz ediliyor. Bütün bu anketlere baktığımızda bizim durumumuz bir önceki seçimden daha kötü değil. Anketlerin üzerine bir de sokağın yansımasını koyduğumuzda şunu görüyorum: Cumhurbaşkanımızın oy oranı son seçimden daha düşük değil.

“CHP’li Gazeteci Beni Arayıp ‘Ak Parti’ye Oy Vereceğim’ Dedi”

CHP’li bir gazeteci beni arayıp, “Ukrayna-Rusya savaşından sonra Türkiye’nin tutuşunu gördüm. Bundan sonra AK Parti’ye oy vereceğim” dedi.

Son ankette yüzde 2-3 oranında artmışız. Bütün anketlerin ortalamasına bakıyorum, sokağın yansımasına ve psikolojisine bakıyorum, bir sonraki seçimde AK Parti’nin oy oranının bir önceki seçimden daha az olmayacağını iddia ediyorum. Birtakım zorluklar yaşansa da güçlü bir iradenin ortada olduğunu milletimiz görüyor. Bu anlamda da ileriye dönük yapılan çalışmaların ışığını da görüyor.

Ben Cumhurbaşkanımızın rekor bir oyla yeniden seçileceğini düşünüyorum.”