
MTV ödemesi gecikme faizi, aylık %1,4 oranındadır. MTV ödemeleri geciktiği zaman, ödenmesi gereken tutar her geçen ay bu faiz oranına göre artar. Eğer vergi borcu kapatılmazsa ve faizler ödenmezse, e-haciz yoluyla borç tahsil edilir ve araç bağlanır. Bu nedenle MTV ödemesi tarihleri takip edilmelidir.
MTV Ödeme Tarihleri Hangi Günlerdir?
MTV ödemesi yapılan tarihler, her yılın 1-31 Ocak tarihleri ile 1-31 Temmuz tarihlerdir. Yılda iki defa taksitler halinde ödenir. Bu tarihler içerisinde MTV borcu ödenmezse, aylık gecikme faizi işlemeye başlar. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, araç sahipleri isterlerse yılda bir defa hem Ocak hem de Temmuz taksitlerini tek seferde ödeyebilirler.
MTV Ödemeleri Nasıl Yapılır?
MTV ödemesi yapmak için, ödeme tarihleri içerisinde MTV sorgulaması yapılmalıdır. Gelir İdare Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden TC kimlik numarası ve vergisi ödenecek araç bilgileri ile, MTV sorgulaması yapılır. Bu aşamada Sorgulamadan sonra vergi ödeme aşamasına geçilir.
MTV ödemesi;
- Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesi
- Vergi Dairesi Müdürlükleri
- Anlaşmalı bankaların internet siteleri, mobil bankacılık uygulamaları ve şubelerinden yapılabilir.
MTV Ödemeleri Hangi Bankalardan Yapılır?
MTV ödemesi yapılabilecek bankalar:
- Akbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- Türkiye İş Bankası
- QNB Finansbank
- Türkiye İş Bankası
- Garanti Bankası
- Türkiye Ekonomi Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Odeabank
- Şekerbank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- ING Bank
- HSBS Bank
- Deniz Bank
- Alternatif Bank
- Aktif Yatırım Bankası
MTV Borcu Nasıl Taksitlendirilir?
MTV taksitlendirilmesi internet üzerinden veya vergi dairelerinden, kredi kartı ile yapılabilir. MTV taksitlendirmesi yapan bankaların şubelerinden, internet bankacılığı veya telefon bankacılığı ile MTV taksitle ödeme avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Bankalar üzerinden yapılan ödemelerde herhangi bir nedenle karışıklık yaşanmaması için, sisteme girilen vergi dairesi, plaka, vergi sicil no gibi bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesi, kontrol edilmesi ve makbuzun saklanması gerekir.
MTV taksitlendirmesi yapan bankalar genelde kredi kartına 3 taksit şeklinde ödeme planı hazırlarlar. Fakat ödenmemiş vergi borçları varsa ve faiz işlemeye başlamışsa, borcun miktarına göre 9 taksite kadar taksitlendirme yapılabilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın mevzuatına göre, MTV ödemeleri maksimum 9 takside bölünebilir.
Hangi Araçlar MTV Ödemek Zorundadır?
MTV ödemesi gereken taşıtlar şunlardır:
- Trafik Şubelerinde kayıtlı ve tescil edilmiş olan elektrikli ve motorlu kara taşıtlarının hepsi
- Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde kaydı olan helikopter ve uçak gibi bütün hava taşıtları
- Belediyelerde ve liman sicilinde kayıtlı ve tescilli olan bütün deniz taşıtları
MTV Ödemeleri Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?
MTV ödemeleriyle ilgili bilinmesi gereken bazı önemli şeyler vardır.
- MTV borcu olan bir araç satılmak istenirse bir çok zorlukla karşılaşılır. Sadece satarken değil vergi borcu olan araçla alakalı her türlü resmi işlemde sorun yaşanabilir. Bu nedenle araç satılmadan önce vergi borcu kapatılmalıdır.
- MTV borcu olan bir aracın ruhsat veya plaka değişikliği yapılamaz.
- Elektrikli taşıtlar, daha az karbon salınımına sahiptirler ve motorlu taşıtlara göre daha fazla çevre dostudurlar. Bu nedenle devlet, elektrikli araçların kullanımını teşvik etmek için, MTV tutarını düşük tutmuştur.
- Eğer MTV ödemesi yanlış plakaya yapılırsa, yapılan ödeme araç sahibine iade edilir. Ödeme işlemi anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartı ile yapılmışsa iade, bu kartlara yapılır. Eğer ödeme banka şubelerinden yapılmışsa, aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine, ödemenin yanlış plakaya yapıldığına dair dilekçe verilmelidir.