Ekonomi

Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Gecikme Faizi Ne Kadar?

Öğrenim kredisi geri ödemelerinde gecikme zammı, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat İndeksi’ne (Yİ-ÜFE) göre hesaplanır. Olağan dönem faizi ÜFE oranına göre hesaplanırken, aylık gecikme faizi %1,4’tür. Bu oran yıllık dönemde %18,16’dır. Bununla birlikte alınan faiz, alınmış olan toplam kredinin üç katından fazla olamaz.

Öğrenim kredisi geri ödemesi mezun olunan eğitim kurumunun normal dönem bitiminden itibaren 2 yıl sonra başlar. Borcun erken ödenmesi halinde erken ödeme indirimi ve ödenmemesi halinde borçların yapılandırılması gibi seçenekler de vardır.

Öğrenim Kredisi Borcu Nasıl Hesaplanır?

Öğrenim kredisi borcu hesaplaması, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat İndeksi’ne (Yİ-ÜFE) göre yapılır. Kredi alan öğrencinin öğrenim kredisi almaya başladığı yılın ocak ayında belirlenen tutarla, öğreniminin sona erdiği veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği yılın aralık ayında belirlenen tutar hesaplanır. Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat İndeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar da eklenerek bulunan miktara göre hesaplama yapılır.

Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Öğrenim kredisi borç sorgulama, e-devlet portalı üzerinden yapılabilir. Öğrenim kredisi geri ödeme borçlarına ait ödeme bilgileri, borç tutarı gibi bilgilere e-devlet sistemi üzerinden kolayca ulaşılabilir. E-devlet üzerinden öğrenim kredisi borç sorgulaması şu şekilde yapılır:

  • E-devlet portalına T.C. Kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır.
  • Arama kısmına ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı / Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama’ yazarak ilgili sayfaya gidilir.
  • Açılan sayfada öğrenim kredisi geri ödeme borç bilgileri görüntülenir.

Öğrenim kredisi geri ödeme bilgilerine e-devlet portalı üzerinden ulaşılabileceği gibi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kurumsal İletişim Merkezi (GSB KİM) 444 0 472 numarası ile borç bilgilerine ulaşılabilir.

Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Ertelemesi Hangi Durumlarda Yapılır?

Öğrenim kredisi geri ödeme ertelemesi ancak borçlunun kredi borcunu düzenli ödediği ve aksatmadı durumlarda geçerlidir. Öğrenim kredisi geri ödemesinin ertelendiği durumlar şunlardır:

  • Borçlunun borcu ödeyemeyecek durumda / işsiz olması: Borcunun ödeme vadesi henüz gelmemiş veya borç taksitlerini aksatmadan ödeyen borçlunun bu durumda olması ile erteleme talebi oluşturulabilir. Bu koşullarda borçlunun Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki kurumlarla ilişiğinin olmaması gerekir. Bu koşulları sağlayan borçlu 30 gün öncesinden e-devlet portalı üzerinden borç erteleme talebi oluşturmalıdır.
  • Vatani görevini yapıyor olmak: Borcunun ödeme vadesi henüz gelmemiş veya borç taksitlerini aksatmadan ödeyen borçlunun, askerlik vazifesinin borç ödeme dönemine denk gelmesi durumunda borcu ertelenir. Bu durumda askerlik yapan borçlunun bir ay öncesinden e-devlet portalı üzerinden borç erteleme talebi oluşturması gerekir.
  • Lisans öğreniminden sonra ara vermeden yüksek lisans öğrenimine başlanması: Öğrenim kredisi alan öğrenci, lisans eğitiminin bitiminden 2 yıl sonra ödeme yapmaya başlar. Fakat lisans bitiminden hemen sonra ara vermeden yüksek lisansa başlarsa, kredi geri ödemesi 2 yıl ertelenir. Eğer yüksek lisanstan sonra ara vermeden Master / doktora eğitimine başlarsa kredi geri ödemesi 2 yıl daha ertelenir. Bu durumda öğrencinin 30 gün öncesinden e-devlet portalı üzerinden borç erteleme talebi oluşturması gerekir.

Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Borcu Yapılandırılması Nasıl Yapılır?

Öğrenim kredisi geri ödeme borç yapılandırma, borç taksitlerinin üst üste iki defa ödenmemesi durumunda gerçekleşir. Ödenmeyen borç, bağlı olunan vergi dairesine intikal eder. Öğrenim kredisi geri ödeme borcunun yapılandırılması ‘İnteraktif Vergi Dairesi’ sitesinden yapılır. Bu durumda e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılarak borç yapılandırma talebinde bulunulması gerekir.