Ekonomi

Devlet destek ödemeleri için tarihler belli oldu! Çiftçilere yapılacak kuraklık ödemeleri ne zaman verilecek?

Türkiye’de binlerce çiftçi, devlet tarafından verilecek olan destek ödemelerine odaklanmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyuna kuraklık destek ödemeleri ile ilgili açıklama yapmıştı. Binlerce çiftçinin gözü kulağı açıklamalar sonrasında kuraklık ödemelerine çevrildi. Tarımsal destekleme programları arasında yer alan kuraklık ödemelerinden kimlerin yararlanabileceği ve başvuru için hangi şartların arandığına ilişkin detaylar belli olurken, ödemelerin nasıl yapılacağını da Tarım ve Orman Bakanlığı belirleyecek. Binlerce çiftçinin yararlanabileceği kuraklık ödemelerine dair detaylar…

Kimler Ne Zaman Kuraklık Ödemesi Alacak?

Tarımsal destekleme programları arasında yer alan kuraklık ödemelerine, çiftçi kayıt sisteminde kaydı bulunan çiftçiler başvuruda bulunabilecek. Söz konusu kuraklık ödemeleri, üretimi kuraklık şartları altında yapılan bazı ürünler için geçerli olacak. Bu ürünler arasında ise buğday, çavdar, arpa, yulaf ve tritikale gibi ürünler yer alıyor.

İklimsel etkenler ile yetersiz yağış gerçekleşmesi durumunda kuraklıktan etkilenen ve üretimden beklenen verimi alamayan çiftçilere yönelik yapılan kuraklık ödemelerinde ayrıca belirlenen tarım alanlarında %30 ve üzerinde verim kaybının gerçekleşmiş olması gerekiyor. Verim kaybının tespiti halinde, kaybın boyutuna göre çiftçilere bir defaya mahsus olmak üzere kuraklık ödemeleri gerçekleştiriliyor. Destekten yararlanacak olan çiftçiler bu ödemeleri TC kimlik numaralarının son hanelerine göre alabilecek.

Kuraklık Ödemeleri Nasıl Belirlenecek?

Kuraklık destek ödemelerinin ne zaman ve kimlere yapılacağı merakla araştırılırken, bu ödemelerden Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan ve üretimde verim kaybı yaşayan çiftçiler yararlanabilecek. Verim kaybının boyutu ise TARSİM kayıtları, il/ilçe hasar tespit komisyonları ve meteorolojik ölçümlerle hesaplanacak. Yapılan hesaplamalar sonucunda çiftçilere verim kaybına göre 30 TL ile 100 TL arasında ödeme gerçekleştirilecek. Ödeme tarihleri ise TC kimlik numaralarının son hanelerine göre yapılacak. Ödemeler yalnızca belirlenen ürünlerdeki verim kayıpları için yapılacak.