Ekonomi

İşsizlik derdiyle boğuşanlar için İŞKUR cazip programını başlattı! Bu programla iş sahibi olmak çok kolay!

Türkiye’de özellikle de pandemi döneminde işsizlik büyük bir sorun haline gelmeye başlamış ve birçok vatandaş bu süreçte işinden olmuştu. Pandemi koşullarında işyeri ve işletmelerin kapatılmasıyla birlikte artan işsizlik oranı, son dönemlerde de TÜİK verilerine göre artış göstermeye devam etti. Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri olan işsizlik sorunu karşısında İŞKUR ise çözüm üretmeye ve vatandaşlara istihdam sağlamaya devam ediyor. İşverenler ile iş arayanları buluşturan İŞKUR, Toplum Yararına Programlar (TYP) ile hizmetlerini sunuyor. Bu programlarda vatandaşlar doğrudan veya yüklenici aracılığı ile topluma yararlı bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesinde pay sahibi oluyor. Peki TYP detayları nedir?

Kimler Başvuruda Bulunabilir?

İŞKUR tarafından bir hizmet programı olarak sunulan Toplum Yararına Programlar (TYP), özellikle de işsizliğin arttığı dönemlerde ve işgücünün bulunmadığı ya da az olduğu yerler arasında bir köprü hizmeti görüyor. İŞKUR tarafından sunulan bu hizmet, daha önce çalışma alışkanlığı edinmemiş ve hayatını idame ettirme noktasında güçlük yaşayan vatandaşlara yönelik sunuluyor. Birçok vatandaşın dahil olmak istediği bu programlara herkes kabul edilmiyor ve başvuru için bazı şartların karşılanması gerekiyor. Bu şartlar arasında ise İŞKUR’da “işsiz” olarak kayıtlı olma, 18 yaşını doldurmuş olma, emekli ya da malul aylığı almıyor olma, öğrenci olmama (açık öğretimler hariç) ve hane gelirinin asgari ücretin 1,5 katını geçmemesi şartları yer alıyor.

TYP Dahilinde Hangi Çalışmalar Yer Alıyor?

TYP ile vatandaşlar, bazı iş sahalarında görevlendiriliyor. Bu sahalar ise kişinin durumuna ve yeterliliğine göre değişiklik gösterebiliyor. İŞKUR tarafından sağlanan bu programda TYP ile çevre temizliği, kamusal altyapı yenileme çalışmaları, MEB’e bağlı okullarda çevre düzenleme çalışmaları, MEB’e bağlı okullarda bakım onarım ve temizlik işleri, restorasyon ve tarihi ve kültürel mirasların korunması çalışmaları, ağaçlandırma çalışmaları, park düzenlemeleri ve vadi ve dere ıslahları gibi alanlardaki çalışmalar yer alıyor.