Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

İstanbul’da ulaşıma çok büyük zam! Öğrencilere yaş sınırı geliyor: İşte yeni İstanbul toplu taşıma ücretleri

Mart ayı UKOME toplantısı bugün saat 14.00’da yapılacak. İstanbul ulaşım zammı bu toplantıda karara bağlanacağı belitrtildi ve zam oranının yüzde 50 olabileceği belirtildi. Bu zam gerçekleşirse tam bilet 8 lirayı mavi kart 640 TL’yi geçecek. İstanbul’da öğrenciye de 25 yaş sınırı da getirilebileceği bildirildi.

ULAŞIMA ZAM KAÇINILMAZ

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) mart ayı toplantısı bugün Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde saat 14.00’te yapılacak ve bu toplantıda ulaşıma yapılabilecek olan zam kararlaştırılacak. Bu toplantıda gündem ulaşıma yüzde 50 zam ve öğrenci biletine 25 yaş sınırı getirilmesi olurken İstanbul’da 1 Ocak 2022 tarihinde metro, İETT, metrobüs ve tramvay ücretlerine yüzde 36 oranında, minibüs ücretlerine yüzde 27 oranında zam yapılmıştı. Bu zamlar yapıldığında motorinin litre fiyatı 11 lira seviyesindeydi. 3 ay içinde bu zamlarla beraber motorin 20 lira seviyesine kadar dayandı. Bundan kaynaklı olarak toplu ulaşıma zammın kaçınılmaz olduğu bildirildi.

İNDİ BİNDİ 5 TL OLSUN İSTENİYOR

İstanbul’da ulaşım için büyük bir zam söz konusu. Telaffuz edilen rakam ‘yüzde 50 ile yüzde 60 civarı’. Özel halk otobüsü derneği yüzde 60 zam isterken minibüs dernekleri indi bindinin 5 lira olmasını istiyor. İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, “Bütün meslek grupları yüzde 50 ila yüzde 100 arasında değişen oranlarda fiyat artışı talebinde bulundular. İlk UKOME’ye bununla ilgili bir öneriyle gelecekler ve bu rakamın da yüzde 50’nin altında olacağını açıkçası düşünmüyorum.” dedi.

ZAM SONRASI YENİ FİYATLAR

Akaryakıt fiyatlarındaki artış düşünüldüğünde UKOME toplantısında ulaşıma en az yüzde 50 zam yapılmasının kesin olabileceği belirtildi ve gündemde öğrencilere 25 yaş sınırının getirilmesi de olduğu bildirildi. Karar çıkarsa 25 yaşın üstündekiler öğrenci indiriminden yararlanamayacak. Yüzde 50 zam yapıldığı taktirde tam bilet, öğrenci, aylık mavi abonman ve öğrenci kartları şöyle olacak:

İstanbul Kart Tam : 8.22 TL

İstanbul Kart Öğrenci : 4 TL

İstanbul Kart Sosyal : 5.88 TL

Mavi Kart tam : 645 TL

Mavi Kart öğrenci : 117 TL

Mavi Kart sosyal : 400