2022 Kıdem Tazminatı Ne Kadar? Başvurusu, Şartları, Evrakları
2022 yılında kıdem tazminatı tavanı 8 bin 651 liradan, 10 bin 596 liraya yükselmiştir.Kıdem tazminatı, çalışanın malullük, hastalık gibi sağlık sorunları ya da askerlik gibi mecburi ve haklı sebeplerle işten ayrılmaları ya da işçi ve işveren arasındaki an
2022 yılında kıdem tazminatı tavanı
8 bin 651 liradan, 10 bin 596 liraya yükselmiştir.
Kıdem tazminatı,
çalışanın malullük, hastalık gibi sağlık sorunları ya da askerlik gibi mecburi ve haklı sebeplerle işten ayrılmaları ya da işçi ve işveren arasındaki anlaşmanın sonlandırılması sonucunda ödenen tazminattır. Kıdem tazminatı tavanı her yıl belirlenen oranlarda artış gösterir.
Kıdem tazminatı; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 2022 yılında 8 bin 651,62 TL‘den 10 bin 596 liraya yükselmiştir. Bu tazminat tutarları yılda iki defa taksitler halinde ödenir. Ocak ile haziran ayları için ilk taksit ödenirken, Temmuz ile aralık ayları için son taksit ödenir.
Kıdem Tazminatının Şartları Nelerdir?
Kıdem tazminatı alabilmek için,
işçi ve işverenin genel anlamda bazı şartları taşıması gerekir. Kıdem tazminatı alabilmek için gereken şartlar şunlardır:
İşçi ve işveren arasında, çalışma akdi niteliğinde bir iş sözleşmesi mevcut olmalıdır.
Kıdem tazminatına hak kazanmak için, çalışanın işyerindeki çalışma yılını tam olarak doldurmuş olmalıdır. 1 yıldan az süredir çalışanlar, kıdem tazminatı talep edemezler.
İşten çıkma sebebi de kıdem tazminatı almada etkilidir. İşçi ve işverenin yaptıkları sözleşmedeki herhangi bir madde ile, kıdem tazminatı alınmasını engelleyecek bir sebepten dolayı ayrılmamış olması gerekir.
Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?
Kıdem tazminatı alabilecek kişilerin
kimler olduğu, ilgili İş Kanunu’nda belirtilmiştir. İş Kanunu’nda belirtilen şartlara göre kıdem tazminatı alabilecek kişiler şunlardır:
İş kanununun düzenlediği şartlara göre çalışan işçiler
İş sözleşmelerinde belirtildiğine göre:
Yaşlılık veya hastalık, sakatlık, yaralanma gibi nedenlerle malulen emekli olanlar ile vatani görevini yerine getirmek için işten ayrılanlar, kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
Evlenen kadının evlilik tarihi itibarı ile 1 yıl içerisinde, iş akitlerini sonlandırmaları ile kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
İş akdinin sonlanma nedeni çalışanın ölmesi ise, işveren tarafından çalışanın yakınlarına
kıdem tazminatı
ödenir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı hesaplanırken,
işçinin çalıştığı her sene için brüt maaşı esas alınır. Son ücret; işçinin maaşı esas alınırken hesaplanan 30 günlük ücretidir. Bu son ücrete işçinin işverenden aldığı diğer ödemeler ve yardımlar da dahildir.
Kişinin hizmet süresi hesaplanırken, farklı işverenlerle çalışmış olsa da aynı işyerinde geçen hizmet süresi beraber hesaplanır.
Farklı işyerinde fakat aynı işveren altında çalışarak geçirdiği süreler de beraber hesaplamaya alınır.
İşyeri devredildiği, işveren veya işyerinin iflas ettiği, işçinin işe girip çıkmış gibi gösterildiği durumlarda, iş mahkemesi, işçi lehine karar alır.
Kendi İsteği ile İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabilirler mi?
Kendi isteği ile işten ayrılanların kıdem tazminatı alabilmeleri için
çalışanın, aranan koşulları taşıması gerekir. Çalışan, sigorta primi ödemeye 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlamışsa, çalışma hayatlarında 15 yılı doldurmuş olma şartı aranır. Bu koşullar sağlandığında çalışanlar, 3.600 prim günü sayısını tamamlamalarıyla birlikte kıdem tazminatı alıp, kendi istekleri ile işten ayrılabilirler.
8 Eylül 1999 Tarihinden Sonra Sigortalı Olanlar Kıdem Tazminatı Alabilirler mi?
8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta yaptıranların kıdem tazminatı alabilmeleri için,
bazı koşulların mevcut olması gerekir. Sigorta primi ödemeye 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında başlamış olanlar için kıdem tazminatı şartı; 25 yıl çalışıp, 4 bin 500 prim günü doldurmalarıdır. Ya da çalışma yılına bakılmaksızın 7.000 prim gününü doldurduklarında işyerinden ayrılabilirler.
Sigorta primi ödemeye Mayıs 2008 ve sonrasında başlayanlar da 5.400 prim gününü doldurmaları halinde
kıdem tazminatı
alarak kendi istekleri ile işten ayrılabilirler.
Bakmadan Geçme





