Editörün SeçtikleriEkonomi

5 bin 738 TL altında maaş alan herkese kötü haber!

Aralık 2021’in sonunda asgari ücrete bir önceki yıla kıyasla yüzde 50’ya varan zam yapılmıştı. Ancak yapılan son açıklamaya göre 5 bin 738 TL altında maaş alanlara kötü haber verildi. Temel gıda ürünlerinde hemen hemen her kaleme yüksek zamlar sonrasında mart ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 5 bin 738 TL’ye kadar çıktı. Yoksulluk sınırı ise 17 bin TL’nin üzerine yükseldi.

Açıklama Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada bir kişi yaşamını devam ettirebilmesi adına sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi için gerekli miktarlar esas alınarak belirlenen açlık sınırı 5 bin 738 TL olarak belirlendi.

Aynı zamanda 4 kişilik ailenin kendini yoksulluk hissine kapılmadan ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gıda dışındaki harcamalar dikkate alınarak yapılan harcamalar için ise sınır 17 bin TL2nin üzerine belirlendi.

AÇLIK VE YOKSULLUK ARTTI

Yapılan hesaplamalara göre açlık sınırı mart ayı içerisinde bir önceki aya göre 61 TL, gıda dışındaki harcamalar içinde gerekli harcamalar 428 TL oranında arttı.

Yoksulluk sınırı son 1 yıl içerisinde 5 bin 774 TL oranında artarak 17 bin 349 TL oldu. Geçen yılın mart ayında açlık sınırı 2 bin 342 TL olurken, bu yıl bu oran 3 bin 432 TL kadar arttı.

Hazırlanan raporda şu değerlendirmeler yer aldı:

“Açlık sınırı, yaşanan bu artışla birlikte 2022 yılı için belirlenen 4 bin 253 liralık asgari ücretin bin 485 lira üzerine çıkarken, emekli aylıklarına ve çalışanların ücretlerine yılbaşında yapılan zamları da anlamsız kıldı. Çalışanların yüksek enflasyon karşısında üç ayda eridiği için çalışanların yıl sonu beklenmeden yeniden belirlenmesini talep ettiği asgari ücret dört kişilik bir ailenin ancak 22 günlük dengeli beslenmesine yetebilecek bir noktaya düştü”