Emlak

2022 İhbar Süresi Ne Kadar? Başvurusu, Şartları, Evrakları

2022’de ihbar süresi, işçilerin hizmet süresine bağlı olarak değişir. Buna göre güncel ihbar süresi şu şekilde sıralanmıştır.

  • Bir işçinin hizmet süresinin 6 aydan az olması durumunda ihbar süresi 2 hafta (14 gün) olarak kararlaştırılır.
  • Bir işçinin hizmet süresinin 6 ay ile 1,5 yıl arasında olması durumunda ihbar süresi 4 hafta (28 gün) olarak kararlaştırılır.
  • Bir işçinin hizmet süresinin 1,5 yıl ile 3 yıl arasında olması durumunda ihbar süresi 6 hafta (42 gün) olarak kararlaştırılır.
  • Bir işçinin hizmet süresinin 3 yılı aşmış olması durumunda ihbar süresi 8 hafta (58 gün) olarak kararlaştırılır.

İhbar Süresi Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhbar süresinin başvurusu tebligat aracılığıyla yapılır. Bu tebligatta işçinin çalışma tarihleri, işine son verilecek tarih, işinde kalan günlerin sayısı bildirilir. Aynı zamanda işçiye iki saatlik ücretli arama izni verilmesi zorunludur. Bununla birlikte hangi tarihte iş yeri ile irtibatının kesileceği açıkça belirtilmelidir. Tebliği eden kişinin adı, soyadı, unvanı ve imzası ile gönderilir. Daha sonra tebellüğ eden kişini T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, adresi ve imzası ile tamamlanır.

İhbar Süresi Şartları Nelerdir?

İhbar süresinin şartları iş sözleşmesinin feshedilmesi açısından yerine getirilmelidir. İhbar süresi şartları şu şekildedir.

  • Belirtilen ihbar sürelerine uyulması zorunludur.
  • Belirsiz süreli iş sözleşmesi bulunması zorunludur.
  • İşverenin, iş sözleşmesinin feshini bildirim süresi vererek yapmak zorundadır.
  • Makul bir nedenden dolayı işten ayrılma durumda şartlar yerine getirilmiş olur.

İsteğiyle İşten Ayrılanlar Tazminat Alabilir Mi?

Kendi isteğiyle işten ayrılan iş sözleşmesinin içeriğine uygun nedenler sunuyorsa iş tazminatı alabilir. İşçinin sunduğu nedenler arasında çalışmayı engelleyecek sağlık durumu veya ahlaki bir durum olması sonucunda gerekçesi kabul edilir. Bu gibi nedenlerle ayrılan işçinin tazminat alma şansı vardır. İşçi keyfi nedenlerden dolayı haklı bir gerekçesi olmadan işten ayrılırsa iş sözleşmesine aykırı davranmış olur. Bu durumda işçi tazminat alma hakkını ihbar süresi şartlarını yerine getirmediği için kazanamaz.

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatının hesaplanması işçi kıdemine gelen bildirim süresi üzerinden yapılır. Bu hesaba göre bildirim süresinin her haftası 7 gün olarak el alınır. Mevcut gün sayısı, devamlılık arz eden günlük ödemelerin tutarı ile çarpılarak ihbar tazminatı miktarına ulaşılır. Çıkan sonuç işçinin kazandığı brüt ihbar tazminatıdır.

İhbar Tazminatı Vergiye Tabi Midir?

İhbar tazminatının vergisi, işçiye kazanılan tutar ödenmeden tahsil edilir. İşçinin brüt ihbar tazminatı tutarından ilgili vergiler düşülür. İhbar tazminatı alıcıya verilmeden önce şu vergiler brüt miktardan düşülür.

  • Yıllık kümülatif gelir vergisi matrahı
  • Tevkifatı oranı
  • Gelir vergisi

İhbar Tazminatı Ödenme Zamanı Nedir?

İhbar tazminatının ödeneceği zaman 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesinde belirtilmiştir. İş Kanunu’nun ilgili maddesine göre iş ihbarı feshini kim yapıyorsa ödeme zamanına o kişi karar verir. Bununla birlikte ilgili kanunda işçinin ödeme süresi hakkında açıkça belirtilen bir karar yoktur. Genel borçlar hukuku bildirimi, iş akdinin bildirimsiz olarak son verilmesine ilişkin bir hüküm verir. Buna göre bildirimsiz fesih edilme durumu yaşandığında işçi de ödeme süresinin fesih tarihinde başladığına dair bilgi sahibidir.

İhbar Tazminatı Ödenmezse Ne Olur?

İhbar tazminatının ödenmediği durumlarda mahkeme faiz kararı verir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin açıkça belirttiği ihbar tazminatına temerrüt veya dava tarihinden itibaren yasal faiz yürütülmelidir hükmü bulunur. Faizin işleme tarihi işverenin temerrüde düştüğü tarih olarak baz alınır. İşçi böyle durumlarda ihbar süresi şartlarını göz önüne alarak yasal yollara başvurmalıdır.