2022 Kira Vergisi Ne Kadar? Güncel Miktarı
2022'de kiranın vergisi konutun yıl içinde aldığı kira miktarının toplamına göre değişiklik gösterir.Kira gelirine göre en düşük yüzdelik dilim 15 olarak belirlenir.
2022’de kiranın vergisi
konutun yıl içinde aldığı kira miktarının toplamına göre değişiklik gösterir. Kira gelirine göre en düşük yüzdelik dilim 15 olarak belirlenir. Gelir düzeyi arttık yüzde 20, 27 ve 35 oranlarından vergi işlemi görür.
Kira vergisi
üst sınırı ise yüzde 40 olarak uygulanır.
Kimler Kira Vergisi Ödemek Zorunda Değildir?
Kira vergisi ödemeyecek kişiler
, yıllık kira geliri belirlenen düzeyin altında kalan kişilerdir. 2021 içinde elde ettiği kira geliri 7000 TL’nin altında olan kişiler kira vergisinden muaf tutulur. Bu kişilerin kira gelirine dair bir beyanname vermesine gerek yoktur. 2022 yılı içinde beyan vermesine gerek kalmayacak kişilerin yıl içindeki kira geliri 9500 TL olarak güncellendi.
Kira Vergisi Beyanı Nasıl Verilir?
Kira gelirinin beyannamesi
bizzat ya da internet üzerinden verilir. Bizzat beyanname vermek için ikametin bulunduğu vergi dairesine başvurulması gerekir. Daha sonra kira vergisini ödeme talebinin iletildiği beyan edilir. Beyan iletme işlemi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu bazı meslek grupları aracılığıyla da yapılır.
İnternetten gönderilecek beyanname Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden yazılır.
Kira vergisi
beyanını internet üzerinden yapmak için şu adımlar izlenir.
İnternet tarayıcısı üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi olan gib.gov.tr adresini açın.
Ana sayfanın alt bölümündeki hızlı erişim bölümüne gelin. Burada bulunan hizmetler içinden Hazır Beyan seçeneğine tıklayın.
Otomatik olarak açılan hizmet sayfasında bulunan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın.
Açılan sayfada yer alan seçeneklerden Kullanıcı Girişi seçeneğine tıklayın.
Giriş ekranında yer alan boşluğa T.C. kimlik numarası ve varsa interaktif vergi dairesi şifresini girin.
Bir şifreniz yoksa sisteme giriş bölümünden e-Devlet aracılığıyla giriş yapın. Eğer e-Devlet şifreniz de yoksa en yakın PTT şubesine gidip bir şifre edinin.
Giriş yaptıktan sonra sistem yapılacak işlemler listelenir. Burada bulunan Beyanname İşlemleri başlığı altındaki Hazır Beyanname seçeneğine tıklayın.
Menüdeki Beyanname Doldur seçeneği altında bulunan başlıklardan işlem yapılacak yılı seçin.
Açılan Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi sayfasında sicil bilgileri ve iletişim bilgileri yer alır. Burada eksik bilgi varsa düzenleyin.
3A bölümünde kira geliri ile ilgili bilgileri doğru bir şekilde girin. Birden fazla kira geliri beyannamesi yapacaksanız “Satır Ekle” butonuna tıklayın.
Gider Türü ve Tutarına İlişkin Bilgiler bölümünde uygun seçeneği işaretleyin.
Götürü Gider Yönteminin seçilmesi durumunda gelirin bir kısmı gider olarak uygulanır. Bu yöntemin seçilmesi durumunda iki yıl boyunca başka bir yöntem seçilemez.
Gerçek Gider Yönteminin seçilmesi durumunda bazı giderlerin belgelendirilmesi istenir. Bu giderlerin belgelendirilmesi durumunda sistem otomatik olarak düşülecek miktarı belirler.
Gelirden Yapılacak İndirimler bölümünde gösterilen indirimlerin beyan edilmesi durumunda kanun dahilinde gelirden düşülür.
Beyannamenizi Onaylayın ve Gönderin bölümünden işlemi tamamlamak için “Beyannameyi Onaylamaya Geç” butonuna tıklayın.
Açılan sayfada onaylamak istediğiniz beyannameyi seçin ve “Onay” butonuna tıklayın.
Kira Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?
Kira vergisinin beyan zamanı
her yıl mart ayı içinde verilir. Belirtilen kira gelirini aşan kişilerin beyannamesini ay bitmeden vermeleri gerekir.
Kira Vergisi Nasıl Ödenir?
Kira vergisinin ödemesi
interaktif vergi dairesi, banka şubeleri ya da internet bankacılığı ile ödenir. Kredi kartı ile ödeme yöntemi bankalara göre değişiklik gösterir. İnteraktif vergi dairesi üzerinden yalnızca kredi kartı ile ödeme yapılır.
Kira vergisi
ödenebilecek yerler şu şekilde listelenir.
QNB Finansbank
Akbank
İş Bankası
Garanti Bankası
Vakıfbank
İnteraktif Vergi Dairesi
Bakmadan Geçme





