Ekonomi

2022 Taşeron Maaşları Ne Kadar? Güncel Miktarlar

2022 taşeron maaşları, ek ödemeler ile birlikte hesaplanan ikramiyeler, brüt maaşlarına göre günlük ücretleri üzerinden 52 günlük tutardır. 2022 yılında kamu görevlilerinin maaşlarına yapılan zamlardan sonra, taşeron işçilere ödenecek tediye miktarı da belirlenmiştir. Tediye miktarları, 13 günlük taksitler halinde ödenir.

2022 Taşeron İşçilere Verilen Tediye Ödemeleri Ne İfade Eder?

Taşeron işçilere verilen tediye ödemeleri, yıllık olarak ödenen ikramiyeleredir. Tediye; ek ikramiye veya ek ödeme anlamına gelir. Tediye ödemesi, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, belediyeye bağlı şirketlerde ya da bizzat belediye bünyesinde çalışan işçilere ödenir.

Bu kurumlarda işçi statüsünde çalışan kişilere yılda iki kez ilave tediye (işçi ikramiyesi) ödenir. Bu taksitlerden ilki temmuz ayında ayın 16’sında, ikinci taksit aralık ayında ayın 17’sinde  işçilere ödenir.

2022 Yılı Tediye Ödemeleri Nasıl Hesaplanır?

2022 yılında ödenecek tediye ödemeleri hesaplanırken, işçilerin yıl içerisindeki brüt maaşı esas alınır. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, belediyelerde ve bu kurum ve kuruluşlara bağlı şirketlerde çalışanların dikkate değer bir kısmı anlaşmalı olarak işçi statüsünde çalışanlardan oluşur. Bu kurumlarda işçi statüsünde çalışanlara her yıl, bir aylık brüt maaşları kadar ek ikramiye (ilave tediye) verilir.

İşçilere brüt maaşları tutarında 26 günlük ek ikramiye ödemesi yapılır. Tediye ödemeleri tutarı her yıl Cumhurbaşkanlığınca belirlenir. Bu ödemeler yılın ilk yarısı için temmuz ayında, ikinci yarısı için aralık ayında yapılır. İşçinin brüt maaşına yol masrafları, yemek ücretleri, ek ödemelerde fazla mesai gibi tutarlar eklenmez. Fakat taşeron işçilerin brüt maaşlarından gerekli kesintiler yapılır. Brüt maaştan yapılan kesintiler şunlardır:

  • SGK prim ödemeleri
  • Gelir vergisi kesintisi
  • Damga vergisi kesintisi

2022 Yılında İşçi Maaşları Ne Kadar Oldu?

2022 yılı itibarı ile işçi maaşları, asgari ücrete gelen zamlarla birlikte artış gösterdi. Devlet dairelerinde çalışan kamu personeline yapılan %30’luk zamdan sonra işçi maaşları da artmıştır. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda işçi statüsünde çalışan işçilerin 2022 yılında maaşları da yapılan zamlardan etkilenmiştir. 2022 yılı itibarı ile kamu işçisi maaşları 6429 TL’ye kadar yükselmiştir.

2022 4D Kamu İşçileri Maaşlarına Yapılan Zamlar Ne Kadardır?

2022 yılında 4D kamu işçisi maaşları, devlete bağlı kurumlarda işçi statüsünde çalışıp kadrolu olarak sürekli bu kurumlarda çalışan, süresiz sözleşmeleri olan işçilerin maaşlarıdır. 4D kamu işçilerinin maaşlarında 2022 yılı itibarı ile vergi düzenlemeleri yapılmıştır. 4D kamu işçileri gelir vergisinden muaf değillerdir, maaşlarından bu vergiler kesinti halinde devlete ödemesi yapılır.

4D kamu işçilerinden maaşı brüt 5.000 TL ve altından olanlar bundan sonraki dönemler itibarı ile  bu işçilerin maaşlarında gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır. 5.000 TL’den fazla olanlar da bu tutar itibarı ile vergi vermeyecekler.

Bu düzenlemeler kapsamında, devlete gelir vergisi olarak ödenen tutar, işçilerin aldıkları ücretlere ek zam ödemesi olarak belirtilecektir.

2022 Taşeron İşçilere Ödenen Tediye Ödemeleri Ne Zaman?

Taşeron işçilerine verilen tediye ücretleri tarihi, her yılın temmuz ve aralık aylarıdır. Yılın ilk yarısı için ikramiye ödemeleri temmuz ayında ayın 16’sında, yılın son yarısı için ikramiye ödemeleri aralık ayında ayın 17’sinde ek tediye ödemeleri yapılır. Bu ödemeler iki taksit halinde 26 günlük brüt maaş üzerinden yapılır.

Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, belediyelerde ve bu kurum ve kuruluşlara bağlı şirketlerde çalışanların arasında çok sayıda bu kurumlarla anlaşmalı olarak işçi statüsünde çalışanlar vardır. Bu kurumlarda işçi statüsünde çalışan taşeron işçilere her yıl, 26 günlük aylık brüt maaşları ikramiye olarak verilir.