2022’de yetim maaşının miktarı ölen sigortalının çocuk sayısına göre değişir. Ölen kişinin tüm çocuklarına eşit miktarda olacak şekilde aylık maaşın yüzde 50’si kadar yetim maaşı bağlanır.
Yetim Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yetim maaşının başvurusu internet üzerinden, çağrı merkezleri aracılığıyla, Sosyal Güvenlik Kurumuna bizzat müracaat ederek ya da posta yoluyla yapılır. Yetim maaşı başvurusu e-Devlet üzerinden yapılacaksa şu adımlar izlenir.
- İnternet tarayıcısından resmi e-Devlet sitesi turkiye.gov.tr adresine giriş yapın.
- Ana sayfada bulunan “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
- Açılan sayfada kimliğinizi doğrulamanız istenir. Buraya T.C. kimlik numarası ve şifre bilgilerinizi yazın. Eğer şifreniz bulunmuyorsa herhangi bir PTT şubesine gidip şifre temin edin.
- E-hizmetler seçeneğine ilerleyin. Burada bulunan listesinin içinden Sosyal Güvenlik Kurumuna tıklayın.
- Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri içinden Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi tercihini seçip ilerleyin.
- Yetim aylığını talep edecek olan kişiye ait T.C. kimlik numarasını yazın.
- Son olarak “Başvur” butonuna tıklayın. Yetim maaşı için başvuru talebinin oluşturulduğuna dair bildirimi gördükten sonra işlem tamamlanır.
Yetim maaşı başvurusunu çağrı merkezleri aracılığıyla yapmak da mümkündür. Bunun için ALO 170’i arayın. Müşteri hizmetlerine ölen kişiyle ilgili bilgileri verin. Daha sonra kendi bilgilerinizi verip talebinizi iletin. Başvuru işlemi sizin adınıza gerçekleştirilir.
Yetim Maaşı Şartları Nelerdir?
Yetim maaşının şartları kişinin oğlan ve kız çocuklarının eğitim düzeyi ve sigortalı bir işte çalışıp çalışmadıkları ile ilgilidir. Bu şartların detayı şu şekildedir.
- Ölen kişinin kız ve oğlan çocukları herhangi bir sigortalı işte çalışmamalıdır.
- Ölen kişinin kız ve oğlan çocukları yurtdışı kaynaklı bir işte çalışmamalıdır.
- Oğlan çocukları eğer orta öğretim mezunuysa 20 yaşına kadar yetim maaşı alabilir. Eğer oğlan çocuklar yükseköğretim görüyorsa yetim maaşı alma yaşı 25 yaşına kadar uzar. 25 yaşını geçen oğlan çocukları yetim maaşı alamaz.
- Kız çocukları evlendikleri taktirde yetim maaşı alamaz. Bu şart oğlan çocukları için geçerli değildir.
- Malul olan çocukların iş gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmeleri şartı aranır. İş gücü kaybının bir sağlık merkezinde rapor halinde kanıtlanması gerekir.
- Malul olan çocukların evli olmaları, yaşları ve cinsiyetleri maaş almalarına engel değildir. İş gücü kaybı oranına göre sürekli olarak yetim maaşı almaya devam edebilirler.
Yetim Maaşı İçin Hangi Evraklar İstenir?
Yetim maaşının evrakları başvurudan önce sağlanmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumunun istediği evraklar şu şekilde sıralanır.
- Başvuru yapan kişiye ait son 6 ayda çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf
- Başvuru yapan kişiye ait kimlik belgesinin aslı
- Bir adet vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi
- Ölen kişinin ölüm belgesi
- Bilgileri istenen şekilde doldurulmuş yetim maaşı başvuru formu
- Yetim maaşı için başvuruda bulunan kişi oğlan çocuğuysa eğitim durumunu gösteren eğitim kurumundan alınmış bir belge
- Başvuru yapan kişi bir vasi ise bunu kanıtlayan bir belge
Yetim Maaşı Ne Zaman Ödenir?
Yetim maaşının ödenme zamanı başvurunun onaylanmasından sonra yaklaşık 15 gün içinde gerçekleşir. Ödeme aksi bir durum olmazsa aynı ay içinde gerçekleşir.
Yetim Maaşı Nereden Tahsil Edilir?
Yetim maaşının tahsil edilmesi başvuru yapan kişinin banka hesabının olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Eğer başvuran kişinin Ziraat Bankasına bağlı bir hesabı varsa maaş oraya yatırılır. Kişinin banka hesabı bilgilerinin değiştirilmesi durumunda e-Devlet üzerinden bu bilgilerin değiştirilmesi gerekir. Kişinin banka hesabı yoksa yetim maaşı PTT üzerinden alıcıya verilir.