Asteğmen maaşları, 2022 yılı itibarı ile 9.198 TL ile 12.000 TL arasında değişmektedir. Asteğmen maaşları; rütbelerine, kıdemlerine ve meslekte geçirdikleri yıla göre değişim gösterir. Astsubaylar, askerlik eğitimi sırasında erlerin eğitimleri ile ilgilenen ve emir komuta zincirinde erlerden sonra gelen, birliklerden sorumlu olan yüksek rütbeli askerlerdir.
2022 Asteğmen Maaşları Ne Kadardır?
Asteğmen maaşları 2022 yılında; kıdemlerine, görev yerlerine ve rütbelerine göre değişiklik gösterir. 2022 yılı itibarı ile asteğmen maaşları, 9.198 TL ile 12.000 TL arasında farklılık gösterir.
Asteğmenler göreve başladıklarında 9.000 civarı maaş alırken, kıdemleri arttıkça aldıkları maaş da artar. Ayrıca doğuda bulunan görev bölgelerinde görev yapan asteğmenler, batıda bulunan görev bölgelerinde görev yapan asteğmenlere göre daha fazla maaş alırlar.
Asteğmen Olmak için Başvuru Şartları Nelerdir?
Asteğmen olmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar, askerliğe elverişlilik ile birlikte birkaç şart daha aranır. Asteğmen olmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar şunlardır:
- Üniversiteden, en az dört yıllık bir bölümden mezun olmak gerekir (örneğin tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi ve eczacılık gibi 4 yıldan uzun süren bölümler de başvuru yapabilirler)
- Lisans mezunları arasında bölüm farkı yoktur. Her bölümden asteğmen alımı yapılır. Fakat tıp fakültesi mezunları, diğer bölüm mezunlarından daha avantajlıdır. Askeriyede doktor ihtiyacı daha fazla olduğundan, tıp fakültesi mezunları asteğmenler için tercih edilirler.
- Bu nedenle tıp fakültesinden mezun olanlar, genellikle askerliklerini asteğmen rütbesiyle yaparlar.
- Başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiş olması gerekir. Not ortalamasının en az 3.00 olması gerekir.
- Vatani görevini henüz yerine getirmemiş olması gereklidir.
- Lisans mezunlarının 27 yaşını doldurmamış olması şartı aranır.
- Yüksek lisans mezunlarının ise 32 yaşını henüz doldurmamış olması gerekir.
- Bu şartlarla birlikte askerliğe elverişli olması da aranan şartlar arasındadır.
Asteğmen Olmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Asteğmen başvurularının yapıldığı yetkili merci, askeriyedir. Eski uygulamada asteğmen olmak isteyenler, asteğmenlik sınavına girer, sınavı kazananlar asteğmen olmaya hak kazanmış olurdu. Fakat yeni düzenlemelerle asteğmenlik sınavı kaldırılmıştır. Bunun yerine, asteğmen olmak isteyenler, askerlik işlemleri sırasında asteğmen olmak istediklerini belirtmeleri yeterlidir.
Her askerlik döneminde, çok sayıda asteğmenlik başvurusu yapılır. Fakat Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaç duyduğu kadar asteğmen alımı yapacaktır. Bu nedenle asteğmen olmak isteyenler arasından kura çekilerek, asteğmen rütbesi verilir.
Eğer az sayıda başvuru olursa, Türk Silahlı Kuvvetleri, ihtiyacı kadar askeri, asteğmen rütbesi ile görevlendirir. Fakat genellikle çok sayıda başvuru olur ve başvuranlar arasından kura ile belirli sayıda asteğmen alımı yapılır.
Asteğmen Olarak Görev Yapanların Görev Tanımları Nelerdir?
Asteğmenlerin görev ve yetki alanları, görevlendirildikleri bölge ve birliğe göre değişiklik gösterir. Her bölgenin işleyişi ve düzeni farklıdır. Asteğmenlerin görev ve yetki alanları ile sorumlulukları şunlardır:
- Asteğmenler; kara, hava ve deniz birliklerinde görev alabilecekleri gibi jandarma kuvvetlerinde de görev alabilirler.
- En az 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olan askerler, asteğmen olarak istihdam edilebilirler.
- Asteğmen (yedek subay), en düşük subay rütbesidir.
- İhtiyaca göre takım komutanı ya da mesleklerine göre meslek erbabı olarak görev yaparlar.
- Takım komutanı asteğmenler, üç aylık eğitim sürecinden sonra görevlerine başlarlar. Bu gruptaki asteğmenler, takım komutanı olabilecekleri gibi, batarya subayı olarak ya da atış destek timinde görev alabilirler.
- Eğer takım komutanı pozisyonunda asteğmen olarak görev yapacak kişiler, doğuya gönderilirse, üç aylık aldıkları eğitimin yanı sıra 15 günlük bir eğitim daha alırlar.
- Kıdemleri arttıkça asteğmen maaşları da artar.