
Türkiye’de her kesimden vatandaşlar için çeşitli destek ve yardımlar sunuluyor. Bu destek ve yardımlar kimi zaman doğrudan ihtiyaçların giderilmesiyle yapıldığı gibi kimi zamanlarda da doğrudan nakit ödemeleriyle gerçekleştirilebiliyor. Bu noktada vatandaşların sigortalı olup olmadıkları, emekli haklarının olup olmadıkları, yaş durumları, eşlerinin sağ ya da vefat etmiş olmaları durumu gibi şartlar inceleniyor. Belirlenen haller durumunda, şartlara uyum sağlayan vatandaşlara, belirli bir başlık altında destek ve yardım sunulabiliyor. Bu destekler arasında, emekli vatandaşlara sunulan kaplıca tedavileri de yer alıyor. Bu tedavi yönteminin aynı zamanda bir tatil türü gibi değerlendiriliyor olması, emekli vatandaşlara bir bakıma devletten tatil desteği gibi de adlandırılıyor. İşte detaylar…
SGK Kaplıca Tedavilerini de Karşılıyor
SGK kapsamında çalışan vatandaşların sağlık harcamalarının tamamı ya da belli bir kısmı SGK tarafından karşılanıyor. Ancak tüm hastanelerde uygulanan tedaviler ya da her türlü tedavi masrafı SGK tarafından bazı durumlarda karşılanmayabiliyor. Bu noktada SGK’nın karşıladığı tedavi masraflarını içeren rahatsızlıklar da değişken olabiliyor. SGK artık, kaplıca tedavi masraflarını ve bu tedavi dahilindeki yol masraflarını, gündelik ve refakatçi masraflarını da Sağlık Uygulama Tebliği hükmü kapsamında karşılıyor.
Kaplıca Tedavisi İçin Gereken Şartlar
Başta romatizma hastalıkları olmak üzere birçok hastalık için kaplıca tedavisi uygulanabiliyor. Alınan karar ile SGK, resmi sağlık kuruluşlarında, en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon ya da tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekimlerinin yer aldığı sağlık kurulları tarafından düzenlenen sağlık raporunda hastaya kaplıca tedavisi önerilmesi halinde, bu masrafları karşılıyor. Ancak bunun için raporda seans ve gün sayısının da belirtiliyor olması gerekiyor. Bu masraflar, Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilen kaplıca tesislerinde tedavi uygulanması durumunda karşılanıyor.