
Pandemi süreci ile birlikte Türkiye’de tarımsal faaliyetlerde de sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Sağlık, ekonomi alanlarında görülen sıkıntıların tarımsal faaliyetlerde de kendisini göstermesi ile birlikte arayışlar ve çalışmalar da başladı. Bir de tüm bunların üzerine Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın patlak vermesi ve Türkiye’nin kuraklıkla mücadele etmesi, çiftçileri sıkıntı içinde bıraktı. Bununla birlikte çiftçiler bekledikleri ürün verimlerini alamamaya başlayınca, Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi ve çiftçilere kuraklık destekleri başladı. Üretim yapan çiftçilere, ürüne göre yapılan bu kuraklık ödemelerinin yanında, çeşitli alanlarda da hibeler sunulmaya devam ediyor. İşte detaylar…
Kuraklık Nedeniyle Yaşanan Verim Kayıplarına Yönelik Destekler
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, tarım havzalarındaki köylerde yetersiz yağışlardan dolayı en az %30 verim kaybı yaşayan çiftçilere kuraklık desteği sağlanıyor. Ancak bu destek ödemelerinden yalnızca Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı olan çiftçiler yararlanabiliyor. Bakanlık tarafından yapılan ölçümler ile verim kaybı oranı belirleniyor ve kaybın en az %30 olması durumunda, verim kaybı oranının büyüklüğüne göre destek ödemeleri yapılıyor. Bu noktada ödemeler dekar başına 30 TL’den 100 TL’ye kadar yükselebiliyor.
Dekar başına ve verim kaybına göre yapılan kuraklık desteklerinde yüzde 30 ile 39 arası kayıp yaşayanlara 30 TL, 40 ile 49 arası kayıp yaşayanlara 40 TL ödemeler yapılırken, verim kaybı aralığı arttıkça ödemeler de artıyor. Verim kaybı %100 olan çiftçilere dekar başına 100 TL ödeme yapılıyor.
Mazot ve Gübre Destekleri
Bir diğer yandan çiftçilere mazot ve gübre destekleri de sağlanıyor. Bu destekler ise ekim yapılan ürünün türüne göre değişebiliyor. En fazla mazot ve gübre ödemesi çeltik ve kütlü pamuk için yapılıyor ve çiftçiler bu şartlar altında 68 TL mazot ve 8 TL gübre desteği olmak üzere 76 TL destek ödemesi veriliyor. Ayrıca toprak analizi, organik tarım ve nadas destekleri de şartları karşılayan çiftçilere veriliyor.