Ekonomi

İmam Maaşları Ne Kadar? 2022 Güncel

2022 yılı imam maaşları, kıdemlerine, evli ya da bekar olmalarına, çocuk sahibi olup olmamalarına göre değişim gösterir. İmamlar, devlet ataması ile, kontenjan dahilinde ihtiyaç olan yerlere gönderirler. 2022 senesi itibarı ile imam maaşları, çalışılan kuruluşların politikalarına göre değişir.

İmamlar, kamuda çalışan devlet memurlarıdır. Bu nedenle devlet memurlarının yaralandığı ek ödeme ve yardımlardan faydalanırlar.

2022 Yılı İmam Maaşları Ne Kadardır?

2022 yılı imam maaşları, hizmette geçirdikleri sene sayısı ve evlilik, çocuk sahibi olma gibi durumlara göre değişim gösterir. 2022 yılı imam maaşları şu şekildedir:

  • 2022 yılı itibarı ile imam maaşları, meslekte geçirdikleri yıl sayısı, evli ya da bekar olmalarına, çocuk sahibi olup olmamalarına, çocukların yaş aralığına göre değişim gösterir. Evli ve çocuklu olan imamlar, her devlet memuru gibi aile ve çocuk yardımından faydalanırlar.
  • 2022 yılı itibarı ile imam ve hatip maaşları, aylık 6 bin 214 TL tutarındadır.
  • 2022 yılı itibarı ile müezzin maaşları 6 bin 214 TL tutarındadır.
  • 2022 yılı itibarı ile vaiz maaşları 6 bin 545 TL tutarındadır.

2022 Yılı İmam Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

İmam olmak için gereken şartlar, ilgili bölümlerden mezun olmak ve devletin yaptığı sınavlardan gereken puanı almak gibi şartlardır. Bu şartları sağlayan adaylar, kontenjan dahilinde gerekli görülen yerlere atanırlar. İmam olmak istene kişilerin taşıması gereken şartlar şunlardır:

  • İmam hatip lisesi, ön lisans ilahiyat ya da İlahiyat Fakültesi mezunu olmak
  • Kamu personeli seçme sınavından (KPSS) en az 60 puan almış olmak (Adaylar, KPSS sınavına eğitimlerine göre girerler. Yani lise mezunları lise KPSS’ye, ön lisans mezunları ön lisans KPSS’ye, 4 yıllık İlahiyat Fakültesi mezunları lisans KPSS’ye girmelidirler.)
  • DHBT sınavında gerekli başarıyı göstermiş olmak
  • Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği ‘Ortak Nitelik’ şartlarına uygum olmak
  • Memur olma şartlarını taşıyor olmak
  • Memur olmasına engel olacak herhangi bir kusurunun bulunmaması

2022 Yılında Lise Mezunları İmam Olabilir mi?

2022 yılında lise mezunlarının imam olmaları için, imam hatip liselerinden mezun olmaları gerekir. Düz liseden mezun olan kişiler, sadece lise diploması ile imam olamazlar.

Düz lise mezunlarının imam olabilmeleri için üniversite sınavlarına girip gerekli puanı alarak ilgili bölümlere girmeleri gerekir. Bu bölümler; 2 yıllık eğitim veren ön lisans ilahiyat bölümü ve 4 yıllık lisans eğitim veren İlahiyat Fakültesi bölümleridir. Düz lisans mezunları üniversitede bu bölümlerden birini bitirerek imam olabilirler.

2022 Yılında İmam Olmak için KPSS’den Kaç Puan Almak Gerekir?

2022 yılı itibarı ile imam olmak isteyenlerin, KPSS ve DHBT sınavlarında gerekli başarıyı göstermiş olmaları gerekir. İmam hatip lisesi mezunları lise KPSS’ye, ön lisans ilahiyat bölümü mezunları ön lisans KPSS’ye, 4 yıllık İlahiyat Fakültesi mezunları lisans KPSS’ye girmelidirler. İmam olmak isteyen kişilerin KPSS’den almaları gereken en düşük puan 60 puandır.

Fakat imam olmak için KPSS’den bu puanı almak yetmez. KPSS’den 60 ve üstü puan alan kişiler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu DHBT sınavında da başarı göstermeleri gerekir. KPSS ve DHBT sınavlarını başarıyla geçen kişiler için, şayet imam olma şartlarını taşıyorlarsa, açılan kontenjan ve ihtiyaca göre, bu kişilerin ataması yapılır.

2022 Yılında İmam Olmak için Hangi Bölümler Okunur?

2022 yılı itibarı ile imam olmak isteyenlerin bitirmeleri gereken bölümler; belirtilen lise, ön lisans ve lisan bölümleridir. 2022 yılı itibarı ile imam olmak isteyenlerin bitirmeleri gereken bölümler şunlardır:

  • İmam hatip lisesi
  • İlahiyat ön lisans
  • İlahiyat Fakültesi

İmam maaşları da aldıkları eğitim seviyesi ve kıdemlerine göre değişecektir.