Ekonomi

Emekli ve memur zammı için 2022’nin ilk verileri belli oldu! Temmuz ayındaki zam oranı en az ne kadar olacak?

Türkiye’de 13 milyondan fazla emekli vatandaşın gündeminde emekli maaşına Temmuz ayında yansıtılacak olan zamlar ve yakın vadede Ramazan Bayramı’nda verilecek olan emekli ikramiyeleri yer alıyor. Geçtiğimiz yıl emekli ikramiyeleri 1.000 TL’den 1.100 TL’ye çıkarılmıştı ve bu yıl da Ramazan Bayramı öncesinde emekli ikramiyesine zam yansıtılması bekleniyor. Bu zammın hangi oranda olacağı merak edilirken, öte yandan emeklilerin asıl gündeminde Temmuz ayında emekli maaşlarına uygulanacak olan zamlar yer alıyor. TÜİK’in Mart ayı enflasyon verilerini açıklaması ile birlikte emekli maaşlarına yansıtılacak olan zam oranının detayları belli olmaya başladı. Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? İşte detaylar…

Emekli Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4 Nisan Pazartesi günü Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Mart ayı enflasyon rakamları sonrasında 2022 yılının ilk 3 aylık oranı ortaya çıktı. Emekli ve memurlar 6 aylık enflasyon verilerine göre zam alıyor. Bu sürecin yarısı geride kaldı ve geriye 3 aylık enflasyon verilerinin belirlenmesi kaldı. TÜİK’in açıkladığı Mart ayı enflasyon verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 3 aylık enflasyon artışı %22,81 olarak kaydedildi. Bu rakamın üzerine Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamları da eklenecek ve Temmuz ayında bu oran emekli maaşlarına zam olarak yansıtılacak. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları da ortaya çıkmış olacak.

Memur ve Memur Emekli Maaşlarına Ne Kadar Zam Geliyor?

TÜİK’in Mart ayı enflasyonunu açıklamasından sonra memur ve memur emeklilerine fark verileceği de kesinlik kazandı. Memur ve memur emeklileri Ocak ayında 2,5 puanlık ek zam ile birlikte %7,5’lik toplu sözleşme zammı almıştı. Memur ve memur emeklileri Temmuz ayında yine %7 oranda toplu sözleşme zammı alacak. Ayrıca Temmuz ayında %7,5 orandaki Ocak zammına geçen 6 aylık enflasyon kadar fark da ödenecek. Mart ayı enflasyon verileriyle birlikte 3 aylık oran %22,81 seviyesinde.