Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

T.C’sinin sonu 0,2,4,6,8 olanlara 1.296 TL para ödemesi yapıyor! PTT’den paranızı alabilirsiniz: Sadece 4 gün kaldı

Yüzbinlerce kişi tarafından beklenen ödemeler hakkında bir duyuru yayımlandı. Bu duyuruda ödemelerin ne zaman yapılacağı belirtilirken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da değerlendirmelerde bulundu. Bakan Yanık açıklamalarında ödemelerin 9 Nisan itibari ile tamamlanacağını belirterek 1 milyar 488 milyon lira tutarındaki yaşlı aylığı ve engelli aylığının hesaplara yatacağını belirtti.

BAKAN YANIK AÇIKLAMA YAPTI

Bakan Yanık açıklamalarının devamında Nisan ayı içerisinde yaklaşık 835 milyon TL tutarında yaşlı aylığı ödemesi yapacaklarını belirtti ve yaklaşık olarak 653 milyon lira engelli aylıklarının da hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını vurguladı.

Konu ile ilgili olarak Bakan Yanık Engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik kapsayıcı ve düzenli sosyal yardım programları geliştirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Engelli ve yaşlı vatandaşların toplumsal hayata tam ve etkin katılımları ile bağımsız şekilde yaşayabilmeleri için eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata her alanda yanındayız. Bu doğrultuda Nisan ayında1 milyar 488 milyon TL yaşlı aylığı ve engelli aylıklarını hak sahiplerinin hesaplarına yatırıyoruz”

9 NİSAN’A KADAR ÖDEMELER TAMAMLANACAK

Bakan Yanık, engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik hizmetlerin insan odaklı ve hak temelli politikalar çerçevesinde yürütüldüğünü söyleyerek yaşlı aylığı ve engelli aylıklarının 9 Nisan tarihine kadar hesaplara yatırılacağını vurguladı.

2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” kapsamında verilen maaş desteğinden faydalanmak için neler yapılması gerektiği de araştırılmaya başlandı. Bu bağlamda vatandaşların bulundukları ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurması gerekiyor.

ÖDEMELER BİRAZ UZUYOR

65 yaş aylığı, bu yaşı doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve yapılacak incelemede muhtaç olduğu belirlenen Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe ödendiği belirtildi ve aylık bağlama işlemlerinin Mal müdürlükleri/ Defterdarlıklar tarafından tüm belgelerin Genel Müdürlüğümüze eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapıldığı aktarıldı. Bunun yanı sıra eksik bilgi olması durumunda, yapılacak yazışmalar nedeniyle aylık bağlama işlemlerinin biraz uzadığı paylaşıldı.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri aracılığı ile yapılabileceği belirtildi be engelli oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira olurken engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2022 yılında bin 264,20 lira oluyor.

En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerektiği belirtildi ve 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvurularının kabul edildiği paylaşıldı.