Ekonomi

Paramedik Maaşları Ne Kadar? 2022 Güncel

2022 yılında paramedik maaşları, çalıştıkları sağlık kuruluşuna göre, devlette ya da özelde çalışmalarına göre ve eğitimlerine göre değişir. Paramedikler, ambulansta görev yapan ve hastaya ilk müdahale eden sağlık görevlileridir. Paramedik maaşları, hizmetteki kıdem yıllarına, lise, ön lisans ya da lisans eğitimlerine ve çalıştıkları sağlık kurumuna göre değişiklik gösterir.

2022 Paramedik Maaşları Ne Kadardır?

2022 yılında paramedik maaşları, çalıştıkları sağlık kuruluşuna göre, devlette ya da özelde çalışmalarına göre ve eğitimlerinin hangi düzeyde olduğuna ve kıdemlerine göre değişir. Paramedik olarak çalışanların aldıkları maaşlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Devlete bağlı sağlık kurumlarında görev alan paramedikler, çalışmaya yeni başladıkları ilk yıl 7.450 TL maaşla mesleğe başlarlar. Tecrübeleri arttıkça, aldıkları maaş da değişiklik gösterir. Devlet kurumlarında paramedik olarak çalışan 20 yıl tecrübeli olan bir paramedik maaşı, ortalama olarak 7.000 TL ile 8.000 TL civarındadır.
  • Sağlık meslek liselilerinden mezun olan ve paramedik olarak görev yapan sağlık çalışanları, yaklaşık olarak asgari ücret civarında maaşlarda işe başlarlar.
  • Özel sektörde paramedik olarak görev alan sağlık çalışanları, mesleğe başladıkları ilk yıl aldıkları maaş; yaklaşık olarak asgari ücret ile 4.500 TL tutarındadır. Hizmette geçirdikleri kıdem yılları arttıkça buna paralel olarak aldıkları maaşlar da artar.
  • Özel sağlık kurumlarında paramedik olarak görev yapan sağlık çalışanları 5 yıldan fazla tecrübe kazandıkları zaman, 5.000 TL ile 6.500 TL arasında değişen maaşlar alırlar.
  • Özel sağlık kurumlarında paramedik olarak görev yapan sağlık çalışanları 10 yıldan fazla tecrübe kazandıkları zaman, yaklaşık olarak 6.000 TL ile 7.000 TL arasında maaş alırlar.
  • Özel sektörde kıdem yılı ve tecrübe haricinde, çalışılan sağlık kurumuna göre de acil tıp teknisyenleri maaşları değişiklik gösterir.

2022 Paramedik Maaşları Nasıl Hesaplanır?

2022 yılında paramedik maaşları, bazı nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Paramedik olarak çalışan sağlık çalışanlarının maaşlarının hesaplanmasına etki eden bazı nedenler vardır. 2022 yılında paramedik maaşlarını etkileyen faktörler şunlardır:

  • Nöbetler: paramedik olarak çalışanlar, aylık olarak tuttukları nöbet sayısına göre ücret alırlar. Aylık belirlenmiş zorunlu çalışma saatleri dışında kalan zamanlarda nöbet tuttukları zaman fazladan ücret alırlar.
  • Döner sermaye ücretleri: Çalıştıkları sağlık kurumlarından, devlet hastanelerinde döner sermayeden tüm çalışanlar pay alırlar. Bu sağlık kurumları döner sermaye üzerinden gelen kârı, çalışanları arasında pay eder.
  • Ek ödemeler: Paramedik olarak görev alan sağlık çalışanları, görev yaptıkları sağlık kurumlarına ve tecrübelerine göre ek ücretler alırlar.
  • Aile ve çocuk yardımı: paramedik olarak görev yapan sağlık çalışanları, evli olan ve çocuk sahibi olan çalışanlar, aile ve çocuk yardımı alabilirler.

Paramedik Olarak Çalışanların Görev Alanları Nelerdir Neler?

Paramedik olarak çalışan sağlık görevlilerinin görev tanımları, çalıştıkları sağlık kuruluşuna ve eğitim seviyelerine göre değişiklik gösterir. Paramedikler, ambulansta çalışan ve ambulans içerisindeki hastadan sorumlu olan, sağlık çalışanlarıdır. Paramedik olarak görev yapan sağlık çalışanlarının görev ve sorumlulukları şu şekildedir:

  • Ambulans içinde hastaneye taşınan hastadan sorumludurlar.
  • Çağrı alındıktan sonra ambulans ile hastaya ulaşırlar ve hastaya ilk müdahaleyi ulaştıkları yerde ya da ambulans içinde gerçekleştirirler.
  • Ambulansta hastaneye götürülen hastayla ilgilenirler ve gereken ilaçları yaparlar, gerekli görürlerse serum bağlarlar.
  • Ambulansta hastaneye taşınan hastaya gerekli müdahaleleri yaparlar, gerekiyorsa EKG çekerler, kırıklara ilk müdahaleyi yaparlar.
  • Ambulanslarından sorumludurlar; ambulansın bakımını yaparlar, eksiklerini tespit ederler ve bu eksiklerin giderilmesini sağlarlar.

Paramedik olarak çalışan sağlık görevlileri, lise, ön lisans ve lisans eğitimlerine göre, aldıkları paramedik maaşları farklılık gösterir.