Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

İşsizler için devlet devreye girdi! Sonunda beklenen haber geldi: Hemen başvuru yapana her ay 3.970 TL para veriliyor

Covid-19 salgını ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgının etkilerine karşı önlem çalışmaları başlatıldı ve bu kapsamda sokağa çıkma yasakları ve işyerlerinin kapanması ya da sınırlı saatlerde çalışması kararı alındı. Bu kararlar neticesinde salgının yayılması büyük oranda önlenirken, diğer taraftan kararların ekonomik yansımaları da oldu. Bundan kaynaklı olarak birçok işyeri kapanma veya küçülmeye gitti. Kapanma olan işyerlerinde çalışanlar işsiz kalırken küçülmeye giden işyerlerinde de bazı personeller işten çıkarıldı. Güncel durumda yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olarak bazı işletmelerde de personel çıkarmalar yapıldı. İşsiz kalan vatandaşlar ise ekonomik sorunlar yaşıyorlar. Bundan kaynaklı olarak İŞKUR devreye girdi.

BAZI ŞARTLAR ARANIYOR

İşsizlik maaşı, İŞKUR aracılığı ile sigortalı bir şekilde bir işyerinde çalışırken işsiz kalan vatandaşlar için, işsiz kaldıkları dönemlerde ve belli miktarlarda, belli sürelerde ödeniyor. İşsizlik maaşına başvuru yapmak isteyen kişilerde bazı şartlar arandığı da belirtildi.

Kapsamda başvuru yapacak olan kişilerin çalıştığı işyerinden kendi isteği ve kusuru dışında ayrılmış ve işsiz kalmış olması gerektiği belirtilerek aynı zamanda kişinin hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdinde olması, hizmet akdi feshinden önceki 3 yıl içinde de en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerektiği vurgulandı.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR

İşsizlik ödenekleri sigortalı çalışılan gün sayısına göre değişiklik gösteriyor. Buna göre 600 gün sigortalı çalışanlara 180 gün, 900 gün sigortalı çalışanlara 240 gün, 1080 gün sigortalı çalışanlara da 300 gün olarak belirleniyor. Ayrıca son 4 ayda asgari ücretle çalışanlara 1.986,41 TL, 7.500 TL ile çalışanlara 2.977,23 TL ve 10.500 TL ile çalışanlara da 3.972,82 TL ödeme yapılıyor.