Ekonomi

Kredi işlemlerinde yeni dönem başladı, düzenleme açıklandı! Para iadesi isteyebilirsiniz!

Türkiye’de vatandaşlar uzun yıllardır acil nakit ihtiyacı durumlarında, araç alımlarında ya da konut yatırımlarında ilk olarak bankaların sunduğu kredi imkanlarına başvuruyor. Bankaların sağladığı krediler ile vatandaşlar ihtiyaçlarını giderebiliyor ancak bu kez de ortaya yeni problemler çıkabiliyor. Zira kredinin ilk kullanıldığı zaman ile enflasyon oranlarının yükseldiği zamanlardaki borç yükü aynı olmayabiliyor. Bu da birçok vatandaşın kredi borçlarını geri ödemede zorlanmasına neden oluyor. Bu kapsamda yapılan yeni düzenleme ile bankalar, müşterilerinden tüketici kredisi sözleşmesiyle kredi alanlar dışında olanlardan, yan finansa ürünler ve hizmet satın alma şartları sunamayacak. Peki bu ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Tüketici Kredilerinde Yeni Dönem

Tüketicileri koruyacak olan yeni düzenleme ile ilgili olarak detaylar belli olmaya başladı. Yeni düzenleme ile birlikte kredi veren kuruluşlar, müşterilerini ek ürün satın alma konusunda zorunlu tutamayacak. Bu kapsamda müşteriye sigortasız kredi seçeneği de sunulabilecek. Düzenleme sayesinde tüketiciler de daha uygun finansal koşullarda kredi kullanabilecek. Söz konusu kanun teklifi ile birlikte tüketici (ihtiyaç) ve konut kredilerinde yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması krediyi veren kuruluş tarafından talep edilemeyecek. Konuyu değerlendiren eski bankacılık başuzmanı Dr. Önder Perçin, verdiği demeçte bu düzenlemenin ne anlama geldiğini açıkladı.

Yeni Düzenleme Hangi Hakları Getiriyor?

TRT Haber’in haberine göre Perçin konuya ilişkin açıklamasında “Gelen düzenlemeyle bunların yapılması yasaklanmış oluyor. Bankalar ve kredi veren kuruluşlar, ‘Otomatik ödeme talimatı vermeniz lazım’, ‘Ek hesap açmanız lazım’ gibi külfetler, ek ürünler getiremeyecekler” dedi. Kuruluşların artık iki seçenek sunacağını dile getiren Perçin “Seçeneklerin bir tanesi sigortalı, bir tanesi sigortasız. Dolayısıyla müşteri de sigortayı dışarıdan daha kolay edinebilecekse bu imkanını kullanacak ve banka kendi önerdiği kredi kullanılmadı diye krediyi reddetme imkanına sahip olmayacak” dedi.