Ekonomi

Sosyal Güvenlik Uzmanı Hesapladı, Temmuz’da Emekliye En Az Yüzde 30 Zam Geliyor!

Türkiye’de başta 13,5 milyon emekli olmak üzere vatandaşlar Temmuz ayında memur ve emekli maaşına yansıtılacak olan zamlara odaklanmış durumda. Türkiye’de emekli maaşlarına yılda iki kez zam uygulanıyor ve bu zamların oranları, 6 aylık enflasyon verilerine göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı ilk çeyreği enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Mart’ta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda %5,46 oranda arttı ve yıllık bazda %61,14 olarak kaydedildi. Bununla birlikte Temmuz ayına kadar, enflasyon verileri için geriye 3 aylık rakamlar kaldı. Ancak açıklanan 3 aylık verilerle birlikte Temmuz ayında emekli maaşına uygulanacak zammın alt sınırı da belirlenmiş oldu. İşte detaylar…

Memur ve Emekli Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapılacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, Temmuz ayında emekli maaşlarına yansıtılacak olan zam ile ilgili hesaplama yaptı. Son dönemlerde artan enflasyon ile birlikte yapılacak olan zammın miktarı merak ediliyordu. Kaya yaptığı açıklamada “4. ayın içerisine de girmiş olduk. Memur ve memur emeklileri ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin gözü son iki aylık enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. İlk 3 aya baktığımızda yüzde 22,81 seviyesinde enflasyonla karşı karşıya kaldık. Memur ve memur emeklilerimizle ilgili maaş zamlarına toplu sözleşmeyi de eklememiz gerekiyor” dedi.

Memur ve Memur Emeklisi Zammı

Kaya açıklamasının devamında ise “2022 yılının ikinci 6 aylık diliminde memur ve memur emeklilerimizin toplu sözleşme şartları gereği alması gereken yüzde 7’lik zam var. Bunun üzerine yüzde 5 ve üzeri bir enflasyon rakamının çıkması durumunda bu rakamın üzerine enflasyon farkı eklenecek. Yüzde 7 alacakları toplu sözleşmeden zammın üzerine yüzde 5 ve üzerine enflasyonun çıkması durumunda yüzde 7 + yüzde 17,81 toplamında da yüzde 24,81’lik bir zam almış olacak” dedi. Kaya, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin ise enflasyon rakamlarına göre %22,81’lik zam alacağını, 6. aya kadar TÜFE rakamlarında bir değişiklik olması halinde de bu oranın yaklaşık %30-31’lik bir enflasyon sonrası yükselebileceğini dile getirdi.

Emekli Maaşına En Az Yüzde 30 Zam

Özgür Kaya en düşük emekli maaşının da 3 bin TL üzerine çıkacağını ifade ederken “Nisan ayında, Mart ayındaki enflasyon rakamlarını görmüş olacağız. Bu rakamın Nisan, Mayıs ve Haziran ayında gelecek rakamlara da baktığımızda, bu rakamın yüzde 30’un altında olmayacağı kanaatini taşıyorum” dedi. Kaya’ya göre emekli maaşına ilk 3 aylık enflasyon verileri ışığında en az %30 zam yapılacak.