Editörün SeçtikleriSağlık

Patates, domates, karpuz ve fasulye aldıysanız dikkat! Çok büyük risk var..

Son dönemlerde gündemde tartışma konusu olan pestisit içeren tarım ilacının sonuçları endişe verici bir hal almaya başladı. Tarımlarda böceklere karşı kullanılan ilaçlar, sağlığımızı ciddi derecede tehdit etmeye devam ediyor. Uzmanlar, yaptığı açıklamasında tüketicilerin mutlaka dikkatli olması gerektiğini belirtirken, risk altında olan besinler de tek tek açıklandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, besinler yolu ile bütün insanların risk altında olduğunu ifade ederek, “Tarım çalışanlarının daha fazla pestisitlere maruz kaldığı düşünülse de aslında besinler yoluyla tüm insanlar risk altındadır. Özellikle son dönem yapılan çalışmalar organik ürünlerle beslenmenin menopoz sonrası meme kanseri riskini azalttığını gösterdi. Buradan hareketle pestisitlerin meme kanseri için fevkalade önemli risk oluşturduğu tartışılmaktadır” dedi.

BİRÇOK KİŞİNİN İDRAR ANALİZİNDE SAPTANDI

Pestisitlerin özellikle tarım sektöründe kullanılan ve ürünlerin zehirli böceklerden korunmasını sağlayan bir ilaç olduğunu söyleyen Malya, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tarımda en yaygın olarak kullanılan böcek öldürücü organofosfatlar klorpirifos ve asefattır. Ancak bu maddeler sadece bu böceklere değil etraflarında bulunan diğer canlılara da zarar vermektedir. Örneğin kuşlara zarar vererek ölümlerine yol açmakla birlikte havaya da karışır. Amerika’da yapılan bir çalışmada bu maddelere ait izler birçok kişinin idrar analizlerinde saptanmıştır.

PATATES, DOMATES, KARPUZ VE FASULYEYE DİKKAT

Pestisitlerin en yaygın olarak tespit edildiği besinler fasulye, karpuz, patates ve domatestir. Meme kanseri oluşumunda hormonal dengede olan bozulmalar da özellikle kandaki östrojen miktarını arttıran faktörler etkilidir. Pestisitlerin de özellikle endokrin sistemi üzerinde etkilerini belirten çalışmalarda bazı kanser türleriyle ilişkili olabileceğini göstermiştir. Lenfoma, erkekte prostat kanseri ve kadında meme kanseri olarak karşımıza çıkar. Bu sonuçlar deneysel çalışmalar olarak daha belirgin şekilde karşımıza çıksa da son dönemde yapılan epidemiyolojik çalışmalarda insanlar üzerinde de bu etki gözlemlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü özellikle Birleşmiş Milletler ile beraber dünya genelinde pestisit kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir”