Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

İndirim kısa sürdü! Akaryakıt fiyatlarına çok büyük zam yapıldı! İşte yeni Ankara, İstanbul, İzmir benzin ve motorin fiyatları

Akaryakıt fiyatlarına ilişkin gelişmeleri araştıran vatandaşlara son dakika haberi verilirken dün brent petrol fiyatlarının 111 doların üstüne çıktığı aktarıldı. Artan petrol fiyatlarından kaynaklı olarak motorinin litre fiyatına gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1.79 TL zam yapıldığı belirtildi. Bu doğrultuda akaryakıt istasyonlarında tabelalar yeniden güncellendi.

AKARYAKITA ZAM YAPILDI

Akaryakıt fiyatlarına yine sessiz sedasız zam yapıldı. Savaşın şiddetlenerek petrol arzında aksaklıklara neden olabileceği endişesi nedeniyle brent petrol artış eğilimini sürdürdü. Bu kapsamda brent petrolün varil fiyatı, yükselişini üst üste üçüncü güne taşıyarak yüzde 2,5 değer artışı ile dün 111 doların üzerine yükselirken petrol fiyatlarındaki yükseliş sonrası “Akaryakıta zam gelecek mi?” sorusu merak konusu oldu.

Zam haberi ise geldi. Bu doğrultuda gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1 lira 79 kuruş zam geldi. Zam sonrası motorinin litre fiyatı İstanbul’da 20,23 liradan 22,02 liraya, Ankara’da ve İzmir’de 20,31 liradan 22,1 liraya yükseldi.

EPDK BİR KARAR VERMİŞTİ

EPDK tarafından çok önemli bir karar verildi. Bu doğrultuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rafinerici ve akaryakıt dağıtıcılarına ait zorunlu petrol stokunun, 7 Nisan – 31 Aralık 2022 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında yüzde 17 oranına denk gelen miktarının piyasa faaliyetlerine konu edilebilmesine karar verdi. EPDK tarafından 14 Mart tarihinde bir duyuru yayımlanmıştı ve 14-31 Mart 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) yüzde 7, 1-12 Nisan 2022 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında yüzde 6 oranına denk gelen miktarının piyasa faaliyetlerine konu edilebilmesine yönünde karar verildiği belirtilmişti.

EPDK’nın bugün yayımladığı yeni duyurusunda, rafinerici ve akaryakıt dağıtıcılarına ait zorunlu petrol stoklarının 7 Nisan – 31 Aralık 2022 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında yüzde 17 oranına denk gelen miktarının piyasa faaliyetlerine konu edilebilmesine ve 01 Ocak 2023 tarihi itibarıyla ilgili lisans sahiplerinin bu Karar öncesindeki asgari zorunlu petrol stoku miktarını sağlamalarına ilişkin yükümlülüklerinin devamına karar verildiği belirtildi.

Konu ile ilgili olarak Ankara, İstanbul ve İzmir’deki akaryakıt fiyatları ise şöyle oldu:

İSTANBUL

16 Nisan 2022 Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul’da motorin litre fiyatı ortalama 22.01 TL liradan satılıyor.
Benzinin litresi ise ortalama 19 liradan satılıyor.

ANKARA

Ankara’da motorin litre fiyatı ortalama 22.11 TL liradan satılıyor.
Benzinin litresi ise ortalama 19.12 liradan satılıyor.

İZMİR

İzmir’de motorin litre fiyatı ortalama 22.12 TL liradan satılıyor.
Benzinin litresi ise ortalama 19.11 liradan satılıyor.