Gündem

Yaz Havası Kısa Sürdü, Kış Geri Dönüyor! Bu Gece Her Şey Değişecek! İşte İllerdeki Hava Sıcaklıkları

Meteorolojinin yayımladığı tahminlere göre bugün yurdu etkilemeye başlayan yağışlarla beraber hava sıcaklıkları hissedilir derecede düşecek. İstanbul’da dün 20 dereceye yaklaşan sıcaklıklar, yarın 11 dereceye inecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi tarafından yapılan açıklamada, bugün Marmara’nın batısı ve Kuzey Ege’de görülecek sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların; akşam saatlerinden itibaren etkisini arttıracak. Yağışların 18 Nisan pazartesi günü Kırklareli, Edirne, Tekirdağ çevreleri ile Avrupa Yakası ağırlıklı olmak üzere İstanbul, Çanakkale, Balıkesir’in kuzey ve batısı ile İzmir’in kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/metrekare) olması bekleniyor.

Doğal Afetlere Karşı Tedbirli Olun Uyarısı Yapıldı

Meteoroloji tarafından yapılan uyarıda, yağışların 17 Nisan 2022 akşam 18.00 ve 18 Nisan 2022 sabah 09.00 saatleri arasında etkili olacağı ifade edilirken vatandaşların yapılacak uyarıları dikkate almaları ve sel, yıldırım gibi doğal afetlere karşı tedbirli olmaları gerektiği hatırlatıldı.

Toz Taşınımı Bekleniyor

Meteoroloji’den yapılan değerlendirmeye göre ülkemizin iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz (Sinop hariç) ile Antalya’nın batı ilçelerinin aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Marmara’nın batı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinde iç kesimlerde pus ve yer yer sis, doğu kesimlerde buzlanma don olayı bekleniyor. Ülkemizin batı ve iç kesimlerine Afrika üzerinden toz taşınımı beklenmektedir. Karadeniz’in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu’da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır.

Orhan Şen Saat Verip Su Baskını Uyarısı Yaptı

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen de gün ve saat verip uyardı. Orhan Şen, “Bugün yağmur sabah saatlerinde Kuzey Ege ve Marmaranın güneyinde başlayacak. Öğlen saatlerinde (12:00 civarı) Trakya ve İstanbulda başlayacak. Akşam saatlerinde Edirne Kırklareli Tekirdağ ve İstanbul da kuvvetlenecek. Bu gece ve yarın İstanbul’da su baskını riski var, Dikkat!” dedi.

Kırkikindi Yağmurları Gök Gürültülü Ve Yıldırımlı Olacak

Yarın yani 18 Mart Pazartesi için de uyarılırın sürdüren Prof. Dr. Orhan Şen, “Trakya Çanakkale, Balıkesir’in batı ve kuzeyinde kuvvetli yağmur ve su baskını riski var. Bu haftayı Türkiye yağmurlu. İç kesimlerde öğlen başlayan “Kırkikindi” yağmurları gökgürültülü ve yıldırımlı olur. Sıcaklıklar yarın 5-6 C düşecek Ancak perşembe günü ısınacak.” uyarısı yaptı.

Marmara Ve Ege İçin ‘Çamur Yağmuru’ Uyarısı

Marmara ve Ege’ye ‘Afrika üzerinden’ toz taşınımı uyarısı geldi. Yağışların da çamurlu olabileceği belirtildi. Meteoroloji uzmanları “İstanbul’daki yağış tozu çamur halinde yere indirecek” dedi.

Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik’te yaşayan vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Toz aşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış ihtimali olan yerlerde ise çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklar meydana gelebileceği belirtildi.

Bugün Çamur Yağacak Yerlerin Listesi

Meteoroloji 3’üncü Bölge Müdürllüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “17 Nisan Pazar günü Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik’te Afrika üzerinden toz taşınımı beklenmektedir.”

18 Nisan Pazartesi günü ise Eskişehir ve Kütahya il genelinde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esecek rüzgârla birlikte yer yer toz savrulması da beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, yağış alan bölgelerde çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak yağışlı 22

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı (Yağışların öğle saatlerinden sonra yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 15

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 20

Adana: Az bulutlu 29

Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, iç ve batı kesimleri yerel olmak üzere sağanak yağışlı 23

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 22

Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 18

Erzurum: Parçalı bulutlu 16

Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 25