Türkiye’nin eşsiz endemik bitki türlerinden biri olan ters laleler ortaya çıktı. Yöre halkı bu çiçeğe ‘ağlayan gelin’ ismini vermiş. Çok nadide bir tür olan ters laleleri koparmanın cezası ise bir araba parası ediyor.
Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yüksek rakımlı bölgelerde yetişen ve çok nadide bir tür olan ‘ters laleler’ açmaya başladı. Bölge halkı bu çiçeğe “Ağlayan Gelin” ile “Hüzün Çiçeği” isimlerini takmış. Ters laleler endemik bitki türleri arasında en muhteşem olanlardan biri. Türkiye’de koruma altında olan ters laleleri koparmak kesinlikle yasak. Koparmanın cezası da kallavi…
Karların erimeye başlamasıyla birlikte dağlık bölgelerde yetişen ve halk arasında ”Ağlayan Gelin” ve “Hüzün Çiçeği” adı verilen ters laleler, Elazığ’ın Arıcak ve Alacakaya ilçelerinde tabloları aratmayan görüntüler oluşturdu.
Yaklaşık 2 Hafta Sürüyor
Halk arasında sevdiğine kavuşamadığı için ağlayan gelinri temsil eden ters lalelerin görsel şöleni yaklaşık 2 hafta sürüyor. İlkbahar mevsiminde kısa süreli çiçek açan ters laleler, dağlık bölgelerin yanı sıra, ilçeye bağlı yüksek rakımlı köylerde yaşayanlar tarafından bahçelere ekilerek nesli tükenmesin diye koruma altına alınıyor.
80 Bin 465 Lira İdari Para Cezası
Ters laleler Elazığ’ın yanı sıra Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş’ta görülüyor. Para cezası 80 bin 465 lira : Yılda 15 gün açan, nesli tehlike altında olan ters lalelerin, bir tanesini koparan kişiye 80 bin 465 lira idari para cezası kesiliyor.
Endemik Bir Tür
Efsanelere konu olan bir çiçek : Hüznün Sembolü Bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır. Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur. 19. yüzyılın sonlarına kadar Osmanlı topraklarına has bir çiçek olarak kalmıştır. Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür.
Hz. Meryem’in gözyaşları: Ters lale Hristiyan dünyasında özel bir yere sahip. Hristiyanların inancına göre ters lale, Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra çok üzülen Meryem Ana’nın toprağa döktüğü gözyaşlarından filizlenmiş. Bu nedenle de adı “ağlayan gelin” olmuş.
Hüznün Sembolü Olarak Biliniyor
Ferhat ile Şirin’in aşkı : Ters lalenin adı bir aşk hikayesinde de geçiyor. Efsaneye göre aşkı Şirin için dağları delen Ferhat, Şirin’in ölüm haberini alınca elindeki balta ile kendini öldürmek istemiş. Baltayı başına vurmuş ve başından akan kanların biriktiği yerden de ters lalelerin bittiğine inanılmış. Tam da bu inanış nedeniyle Anadolu’nun bazı bölgelerinde bugün hala gelinler, ağlayan gelin çiçeği gibi göründükleri kırmızı tülbentlerle evlerinden çıkarılıyor. Efsanelere konu olan ters laleler hüznün sembolü olduğundan en çok mezar taşlarında resmediliyor. Doğa harikası bitkiler arasında yer alan ters lale, geçmişten bugüne tarihte de farklı semboller yüklenen, özel bir çiçek olmuş. Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan ters laleler; aşkın, sevginin, mütevaziliğin ve en çok da hüznün sembolü olarak biliniyor.
Boyu 60 cm Buluyi
Bugün Ters Lalenin dünya üzerinde bilinen 165 türü vardır. Ters laleler 1000 – 3000 metre yükseklikte yetişir. Toprağı bol güneş görmelidir ve su tutmamalıdır. Bu sebeptendir ki genellikle düz değil meyilli arazilerde bulunur. Ters Lale, humuslu ve kumlu toprakları severler. Zambakgiller familyasına ait olan ters lale, lale çiçeğine çok benzeyen ancak bir dal üzerinde birden fazla ve ters bir şekilde duran dört çiçekten oluşuyor. Boyu ise 50 ila 60 cm arasında değişiyor.