Ekonomi

Sigorta geçmişi bulunmayanlar bu müjdeli haber size: Prim ödemeden ve gün süresi dolmadan emekli olunabilecek

Uzun yıllardır çalışma hayatı bulunan, emeklilik için gün sayanlar kanunlarca belirlenen şartları karşılığında ancak emekli olmaya hak kazanıyor. Belirlenmiş prim günü ile emeklilik yaşını doldurmak aranan şartlar arasındadır. Düzenli bir çalışma geçmişi ile emekli olabilmek mümkün gibi gözükürken alternatif yollarla da emekli olunabiliyor. Hayatı boyunca hiç çalışmamış olan kişiler belirli şartları yerine getirdiklerinde emekli olma fırsatını yakalıyor.

İsteğe Bağlı Sigorta ile Emekli Olma Hakkı Kazanılıyor

SGK ya da Bağkur aracılığı ile emeklilik süreci başlayan kişilerin kanun kapsamında belirtilen gün süresi ve istenen yaşı doldurmuş olması gerekli. Ancak hiçbir şekilde çalışma hayatı bulunmadan da alternatif yollara başvurarak emeklilik hakkı kazanılabilir. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında kişinin prim ödemelerini gerçekleştirerek emekli olabilmesi sağlanıyor. Devlet bankaları bu noktada acil nakit desteği kapsamında ihtiyaç duyulan ödeme desteğini vatandaşına sunuyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılıktan Kimler, Nasıl Yararlanabilir?

İsteğe emeklilik sürecini günümüzde pek çok vatandaş kullanıyor. Mecburi şartlardan dolayı çalışma gösteremeyen, hastalığı bulunan ya da işi bırakmak zorunda kalan kişiler bu sigorta türünden yararlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tamda bu aşamada bankalar ile yaptığı anlaşmalarla vatandaşlara kolaylık sunuyor.

SGK ile yapılan işbirliği doğrultusunda devlet bankaları arasında yapılan anlaşma doğrultusunda 4B kapsamında sigortalılığı bulunan kişilerin zorunlu veya isteğe bağlı birikmiş prim borcunu ödedikleri takdirde yaşlılık aylığı almaları mümkün hale geliyor. SSK ve Bağ-Kur sigortalısı olduktan sonra hizmet borçlanması kapsamında doğum ya da askerlik süreci neticesinde isteğe bağlı ödeme yapan kişiler de aynı haktan faydalanabiliyor.

Banka Kredisi ile İsteğe Bağlı Sigorta Süreci

SGK ve devlet bankalarının ortaklaşa yürüttüğü kanun çerçevesinde Ziraat Bankası, Halkbank ya da Vakıfbank uygun faiz oranı ile kredi taleplerini karşılıyor. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında ödenmesi gereken tutar bankalardan talep edilebilir. Uygun vade oranı ve aylık taksitlerle geri ödeme yapılabilir.

Ziraat Bankası 10 bin TL değerinde kredisini yüzde 1,79 faiz oranı ile açıkladı. Aylık geri ödeme tutarı 401,71 TL olarak belirlendi.

Vakıfbank 10 bin TL değerindeki ihtiyaç kredisi için yüzde 1,91 faiz oranı ile kredi kullanım fırsatı sunuyor. Üstelik Aylık 410,97 TL geri ödemelerle süreç tamamlanıyor.

Halkbank 10 bin TL değerindeki kredi tutarı için aylık yüzde 1,55 faiz oranını belirledi. Bu orana göre aylık taksit ödemeleri 353,86 TL’ye denk geliyor.