Editörün SeçtikleriEkonomi

Cep Telefonu Alacaklar Dikkat! ÖTV Matrahları Artırıldı! Yeni Düzenleme Fiyatlara Nasıl Yansıyacak?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre cep telefonlarının Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları yeniden belirlendi. Peki, yeni düzenleme cep telefonu fiyatlarına nasıl yansıyacak? İşte cevabı…

Cep telefonlarının Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla birlikte vergi oranları dolaylı olarak düşüyor ve bunun cep telefonlarının fiyatlarına yansıtılması bekleniyor. Cep telefonlarından fiyatlarına göre yüzde 25, 40 veya 50 oranında ÖTV alınıyordu. Yeni düzenlemeyle, yüzde 25’lik en alt dilime giren cep telefonları için matrah yükseltildi. Yeni düzenleme ile alt ÖTV dilimine giren telefonların fiyatlarına da indirim gelmiş oldu.

Üst Fiyat Sınırı 1500 Liraya Yükseldi

Cep telefonu fiyatlarına yüzde 25, yüzde 40 ve yüzde 50 oranında üç farklı ÖTV oranı uygulanıyor. Önceki düzenlemeye göre 640 lira olan yüzde 25 ÖTV uygulanan cep telefonlarının üst fiyat sınırı 1500 liraya yükseltildi.

3 Bin Lira Üzerine Yüzde 50 Vergi

Yüzde 40 oranında ÖTV uygulanan 640 lira ile 1500 lira arasındaki cep telefonlarında üst limit ise 3 bin liraya yükseltildi. Fiyatı 3 bin liranın üzerinde olan cep telefonlarının ÖTV oranı ise yüzde 50 olarak uygulanacak.

Yeni Düzenleme Fiyatlara Nasıl Yansıyacak?

Yeni düzenlemeyle özellikle yerli yoğun olduğu kategorilere yönelik ÖTV oranına esas matrah eşiklerinin güncellenmesi sonucu dolaylı olarak düşecek söz konusu vergi oranlarının, bu malların fiyatlarına indirim olarak yansıması öngörülüyor. Bunun cari açık ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlaması da bekleniyor. Kararın, ÖTV matrahı 640 ile 1500 lira arasında olan cep telefonlarında yüzde 10,71’lik indirim sağlayarak 113 ila 265 lira avantaj sağlaması; 1500-3000 TL aralığında olanlarda yüzde 6,67’lik fiyat avantajıyla 177 ila 377 lira indirim oluşturması bekleniyor.