Editörün SeçtikleriEkonomi

Petrol krizi büyüdü! Benzin ve motorine okkalı zam geliyor!

Akaryakıt fiyatları küresel sektördeki pek çok olaydan anında etkilenebiliyor. Son olarak yaklaşık 2 aydır devam eden Ukrayna ve Rusya savaşından ötürü bir inişli bir çıkışlı grafik çizen akaryakıt fiyatları ülkemizdeki vatandaşların canını sıkmaya devam ediyor. Gelen son habere göre petrol krizi büyümeye devam ederken, IMF’nin açıklaması brent petrol fiyatlarını arttırdı. Aynı zamanda Çin’den gelen hamle sebebiyle benzin ve motorine okkalı zam geleceği konuşuluyor..

2 ülke arasında devam eden savaş sebebi ile brent petrol 120 dolara kadar tırmanmıştı. Bu da akaryakıt fiyatlarının artmasına neden oldu. Ancak geçtiğimiz hafta düşüşe geçen akaryakıt fiyatları 99 dolar seviyesine kadar düştü. Fakat her yükselişte olduğu gibi bu düşüş pompa fiyatlarında indirim olarak görülmedi.

SON OLARAK 1 TL 79 KURUŞ ZAM GELMİŞTİ

Brent petrol yükselişe geçince geçtiğimiz günlerde motorine 1 TL 79 kuruş zam yapılmıştı. Petrol fiyatlarından gelen son bilgiye göre rakamlar yeniden tırmanışa geçti. Çin’in koronavirüs sebebiyle yeniden birtakım kısıtlamalara gitmesi ve kapılarını kapatması, brent petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Sabah saatlerinde alınan bilgiye göre brent petrol yüzde 1,03 oranında yükseliş kaydederek 110 dolar bandına dayanarak 108,44 bandında olduğu ifade edildi.

Çin’in Şangay şehrinde tam kapanma sonrası açık denizde sıra bekleyen gemiler. Tedarik krizi bilerek tırmanıyor.

GÜNCEL BENZİN VE MOTORİNDE FİYATLAR NASIL?

İstanbul’da benzin litre fiyatı 19,00 TL iken, motorinin litre fiyatı Anadolu Yakası’nda 22 TL, Avrupa Yakası’nda 21,98 TL ile pompalara yansıyor.

Ankara’da ise benzinin litre fiyatı 19,10 TL iken motorinin litre fiyatı 22,08 TL. İzmir’de motorin litre fiyatı ortalama 22.1 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 19.11 liradan satılıyor.

1 LİRANIN ÜZERİNE PEŞ PEŞE ZAM BEKLENİYOR

Petrol fiyatlarındaki bu ani yükselişin ne yazık ki pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor. Benzin ve motorine yeni zamlara ilişkin bilgiler geliyor.      Akaryakıt sektörü düşüş olduğunda pompaya yansıtmazken, yeni meydana gelen bu yükselişi yakın zamanda pompaya yansıtmaya hazır olduğu aktarıldı. Buna göre hem benzin hem de motorine 1 liranın üzerinde peş peşe zam bekleniyor.