Dünya

ABD’de Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

ABD’de asgari ücretler ve iş imkanları, birçok Avrupa ülkesine göre daha fazladır. ABD’de asgari ücretler, ABD’nin büyük bir ekonomiye ve gelişmiş bir sanayi sistemine sahip olmasından dolayı, insanların rahatça geçirebileceğim düzeydedir. ABD’de diğer Avrupa ülkeleri gibi yabancı uyruklu işçileri ve personelleri büyük oranda istihdam eder.

ABD’de pek çok uyruktan ve ülkeden yabancı işçi ve personel istihdam eder. Avrupa ülkelerinde, çalışma çağındaki genç nüfus gittikçe azalırken, yaşlı nüfus ise gittikçe artış gösterir.

Büyüyen ekonomi ve genç nüfusun azalması ile birçok iş kolunda ve sektörde personel açığı vardır. Bununla birlikte iyi yaşam koşulları, sağlık ve bakım hizmetlerinin gelişmesi ve iyileşmesi ile insanlar daha uzun yaşamaya başlamış ve yaşlı nüfus özellikle Avrupa ülkelerinde gittikçe artmaya başlamıştır. Yaşlı nüfusun artmasıyla, özellikle sağlık sektöründe bakım hizmetlerinde, bu sektörde de özellikle yaşlı bakımı alanında oldukça fazla personel açığı vardır.

ABD’de Asgari Ücret Ne Kadar?

ABD’de işçi ve çalışanlara verilen asgari ücret, çalışılan saate göre hesaplanır. ABD’de saatlik ücret 2022 itibarı ile 13 dolardır. Tam zamanlı çalışanlar hafta da 40 saat olarak iş yapanlardır. Haftanın 5 günü her gün 8 saat çalışarak haftalık 40 saatlik çalışma periyodu tamamlanmış olur. Günlük çalışma süresi 8 saattir, daha fazla çalışırsanız fazla mesai ücreti mutlaka ödenir.

ABD’de asgari ücret, haftada 40 saat çalışan yani tam zamanlı olarak çalışan kişiler için aldıkları ücret 2 bin 100 dolar kadardır. Asgari ücret, brüt olarak hesaplanır, daha sonra vergiler maaşlardan kesilir. Amerika da maaşlar üzerinden çok fazla vergi alan ülkelerdendir.

ABD’de Çalışanların Mesleklere Göre Aldıkları Maaşlar Nelerdir?

ABD’de meslek maaşları, sektörlerin doygunluğuna, eğitim seviyesine çalışılan bölgeye ve kıdeme göre değişecektir. ABD’de en alt seviye ödenen ücret asgari ücrettir. Meslek sahibi nitelikli bir çalışan asgari ücretlerle iş yapmaz. ABD’de yıllık ortalama meslek maaşları şu şekilde sıralanabilir:

  • Fabrika işçisi: 43.000 dolar
  • Grafik tasarımcı: 47.000 dolar
  • Aşçı: 51.000 dolar
  • Tesisatçı: 58.000 dolar
  • Fabrikada çalışan teknikerler: 59.000 dolar
  • Öğretmenler: 65.000 dolar
  • Mühendisler: 70.000 dolar
  • Hemşireler: 73.000 dolar

ABD’de Asgari Ücretle Rahat Geçinmek Mümkün mü?

ABD’de asgari ücretle rahat geçinmek, esasen çok kolay değildir. ABD’de asgari ücretler çok düşük olmamakla birlikte vergi kesintileri ile birlikte, alınan ücret oldukça azalır. Amerika, dünya standartlarına göre, çalışanların maaşlarından en fazla vergi kesintisi yapan ülkelerden biridir. Hatta Amerika için vergiler ülkesi ifadesi de kullanılır.

ABD’de asgari ücret ile geçinmek güç olacaktır. Bu durumda yapılabilecek birkaç yol vardır. Asgari ücretle geçinmek istemeyenler için daha fazla para kazanmak mümkün olabilir. Asgari ücretle çalışanların daha fazla kazanmaları için uygulanabilecek birkaç yöntem şu şekilde sıralanabilir:

  • ABD’de, çalışan hakları koruma altındadır. Çalışma saatleri, haftada 5 gün günlük 8 saat şeklindedir. Fazla çalışarak fazla kazanmak isteyenler için, daha fazla çalışarak fazla mesai ücretleri ile daha fazla kazanmak mümkündür.
  • Eğitim alarak, daha nitelikli bir çalışan olmak mümkündür, buna göre de daha fazla kazanılabilir. Alınan eğitim, mesleki eğitim ya da dil eğitimi olabilir. Alınan eğitimler kısa vadede ya da uzun vadede mutlaka sizin yararınıza olacaktır.
  • Ek iş yaparak daha fazla kazanılabilir. Asgari ücretle çalışanlar, günlük zorunlu 8 saati doldurduktan sonra, isterlerse ek iş yapabilirler.
  • ABD’de asgari ücret ile çalışanlar, ek iş olarak eğer kendi araçlarına sahiplerse örneğin UBER olarak ya da serbest çalışan yemek kuryesi olarak çalışabilirler.