Ekonomi

Devletten, evlenenlere geri ödemesiz çeyiz desteği veriliyor! Çeyiz hesabı açmaya gerek yok, şartları karşılayan herkese bu para ödenecek!

Türkiye’de, birçok kesimden vatandaşa gerekli şartları karşılamaları koşulu ile çeşitli yardım ve destek ödemeleri yapılıyor. Bu destek ve yardımlar, kişilerin doğrudan ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir program halinde ya da doğrudan nakdi olarak yapılabiliyor. Sosyal devlet anlayışı ile yapılan bu ödemeler arasında, evlilik hazırlığında olan kişilere yapılan ödemeler de bulunuyor. Düğün masrafları, evlilik için yapılan harcamalar gibi giderlerini daha rahat ve bütçesine uygun şekilde karşılamak isteyenler için devlet, çeyiz destekleri veriyor. Söz konusu çeyiz desteği için de bazı şartların karşılanması gerekiyor. Kimler çeyiz desteklerinden yararlanabilir? İşte detaylar…

Kimler Çeyiz Parası Alabilir?

Devletin verdiği ve halk arasında “çeyiz parası” olarak da bilinen bu destek, evlenme arifesinde olan kadınlara veriliyor. SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu anne veya babasını kaybetmiş olan ve bu nedenle de yetim kalmış olan kız çocuklarına devlet halihazırda yetim aylığı veriyor. Yetim aylıkları, kişiler bekar kaldığı sürece veriliyor ve kız çocuklarının evlenmeleri durumunda bu aylık ödemeleri kesiliyor.

Yetim kalan kız çocuklarına, evlilik aşamasında maddi olarak mağdur olmamaları için bu çeyiz parası maaş kesilmeden önce bir kez daha ve bu kez toplu bir şekilde ödeniyor. Yetim maaşı alan kız çocuklarının evlenmesi halinde, kesilen 2 yıllık maaşın tutarı, yani toplamda 24 maaş, kız çocuklarına evlendikleri zaman toplu halde ve peşin olarak bir defaya mahsus şekilde veriliyor.

Ne Kadar Çeyiz Parası Ödeniyor?

Yetim aylığı, güncel emekli aylıkları üzerinden hesaplanarak kişilere veriliyor. 2022 itibariyle en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL olması ve yetim aylığında hissenin %25 olmasından dolayı, kız çocuklarına aylık 625 TL ödeme yapılıyor. Bu kapsamda bir defaya mahsus verilen çeyiz parası da toplamda en az 15 bin TL olarak ödeniyor. Evlenen kişiler, çeyiz parası için nikahın kıyıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde bu ödenek için SGK müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor.