Dünya

Finlandiya’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Finlandiya’da asgari ücretler ortalama bir düzeyde olsa da ülkedeki çalışanların alım gücü yüksek olduğundan, geçinmek zor değildir. Finlandiya’da her meslek grubundan ve her sektörden çalışanlara ihtiyaç vardır. Yurt dışında çalışmak isteyenler için Finlandiya, yabancı uyruklu çalışanların tercih ettiği başlıca yabancı ülkelerdendir. Finlandiya’da asgari ücretler, ülkede alınan ortalama maaşlara göre ortalama bir değerdedir.

Finlandiya’da sadece asgari ücret alarak geçinen çok az insan vardır. Finlandiya’da refah seviyesi oldukça yüksektir. Finlandiya’daki ücretler, çalışanların eğitim seviyelerine, meslekte geçirdikleri yıllara göre, görev aldıkları pozisyona ve çalıştıkları iş yerine göre değişir.

Finlandiya, her geçen gün büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip olması nedeni ile pek çok yabancı uyruklu işçi ve nitelikli personeli istihdam eder.

Finlandiya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Finlandiya’da işçi ve çalışanlara verilen asgari ücret, saatlik olarak hesaplanır. Tam zamanlı çalışan biri, hafta ortalama 38 saat ile 40 saat arasında çalışanlardır.  Finlandiya’da tam zamanlı olarak çalışanlara verilen asgari ücret 2022 itibarı ile aylık yaklaşık olarak 2.168 euro kadardır.

Finlandiya’da asgari ücretle çalışan kişi sayısı çok azdır. Finlandiya’da hem eğitim olanakları hem de refah seviyesi oldukça yüksektir. Bu nedenle Finlandiya hem eğitim için hem de yaşamak için yabancıların en çok tercih ettiği ülkelerden biridir.

Finlandiya’da asgari ücret, ülkede çalışanların aldıkları ortalama maaşların altındadır. Fakat ülkede asgari ücretle çalışan çok az insan vardır. Ayrıca çalışanların iş yerleri ve devlet tarafından çalışanlara ek ödemeler, yıllık ödenen primler, sosyal yardımlar ve aile sahipleri için aile ve çocuk yardımları ödenir.

Finlandiya’da Çalışanların Mesleklere Göre Aldıkları Maaşlar Nelerdir?

Finlandiya’da meslek maaşları, her meslekte ve sektörde farklılık gösterir. Mesleki eğitim almış, tecrübeli ve yetenekli çalışanların aylık maaşları, asgari ücretin üstündedir. Ayrıca çalışılan bölgeye ya da çalışanların bağlı oldukları firmalar ya da iş yerlerine göre değişiklik gösterir.

Finlandiya’da meslek gruplarına göre ve çalışılan yerlere göre çalışanların maaşları artıp azalmaktadır. Finlandiya’da ortalama meslek maaşları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ofislerde çalışan asistanların maaşları ortalama olarak aylık 1.907 Euro civarındadır.
  • Finlandiya’da çalışan bir mimar ortalama olarak aylık 3.512 Euro civarında ücretler kazanabilir. Mimar maaşları ortalama bu tutarlardadır. Fakat bu ücretlerin üzerinde ya da altında kazananlar da vardır.
  • Veteriner maaşları: 4.032 Euro
  • Makine mühendisi maaşları: 3.707 Euro
  • Öğretmen maaşları: 3.000 Euro
  • Hemşire maaşları: 3.555 Euro kadar kazanırlar.

Finlandiya’da Asgari Ücretle Rahat Geçinmek Mümkün mü?

Finlandiya’da asgari ücretle rahat geçinmek, çok kolay olmasa da aldıkları ek ücretler ve sosyal yardımlarla geçinmek mümkündür. Finlandiya’da asgari ücretle çalışan insan sayısı çok azdır. Genelde çalışanlara başlangıç maaşı olarak dahi asgari ücret verilmez. Yeni mezun tecrübesiz ve işe yeni başlayan çalışanlara da asgari ücretin üstünde ücretler ödenir. En alt seviyede çalışanlara ödenen ücret, asgari ücrettir. Fakat Bahreyn’de sadece asgari ücretle geçinen pek fazla kişi yoktur.

Finlandiya’da çalışanların kazandığı ortalama ücretler; 1.900 Euro ile 3.700 Euro arasında değişir. Bu ücretler ortalama bir hayat sürmek için yeterli tutarlardır. Finlandiya’da ev fiyatları, stüdyo daireler için 782 euro ile üç odalı evler için aylık kira 1.200 euro civarındadır. Bu kiralar evin bulunduğu konuma, şehir merkezine uzaklığa göre değişir.

Finlandiya’da asgari ücretler, diğer ülkelerle kıyaslandığında ortalama düzeydedir. Finlandiya’da iş imkanları, farklı meslek gruplarına, çalışılan bölgeye ve seçilen sektörlere göre meslek maaşları farklılık gösterir.