DünyaEditörün SeçtikleriSağlık

Koronavirüste yeni dalga paniği: Kendini boğaz ağrısı ile gösteriyor! Aynı zamanda..

Koronavirüs pandemisi hayatımızın büyük bir kısmını etkilemeye devam ederken, dünya genelinde aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla salgın neredeyse durma noktasına geldi. Tüm dünya rahat bir nefes alırken, şimdi de Omicron’un yerini hızlı bir şekilde yayılan fakat etkisinin hafif olduğu belritilen XE varyantı alıyor. Bu varyant ise kendini boğaz ağrısı ile gösteriyor.

Nisan ayının başında Janponya’da doğrulanan ve daha sonra İngiltere’de de ilk işaretleri görülen XE varyantının bulaşıcı olup olmadığı merak ediliyor. Uzmanlar yaptıkları değerlendirme sonrasında Omicron’un yerini alabilecek olan XE varyantınınn baskın bir tür olabileceğini söyledi.

AŞILAR ETKİ GÖSTERİYOR MU?

Durum bu şekilde olanca vatandaşlar aşıların etki gösterip göstermediğini merak ediyor. İngiliz uzmanlar hızlı bir şekilde artış gösteren XE vakalarında elde edilen ilk verilerde kişilerin hastalığı hafif geçirdiği ve aşıların varyanta karşı koruyucu olmaya devam ettiğini belirtiyor. Ancak uzmanlar açıklamasının devamında aşılama konusunda toplumun desteklenmeye devam etmesi gerektiğini söylüyor.

İLK BELİRTİSİ BOĞAZ AĞRISI

Koronavirüs varyantının pek çok belirtisi kendisini soğuk algınlığı olarak gösteriyordu. İngiliz uzmanlar XE varyantınında da ateş, öksürük, tat ve koku kaybının da görüldüğünü belirtti. Ancak bu varyant kendini ilk olarak boğaz ağrısı ile gösteriyor.