Editörün SeçtikleriEkonomi

Elektrik faturası 150 TL’nin üzerinde geliyorsa, hemen bunu yapın!

Tüm Türkiye 2022 yılını elektrik faturalarına gelen zam ile birlikte karşılamıştı. Elektrik faturalarına gelen kademe değişikliği ve KDV indirimi de ne yazık ki faturaların düşürülmesine yeterli olmadı. Elektrik dağıtım şirketleri de vatandaşlara sunduğu zamanlı tarife ayarları da çok fazla talep görmedi.

Elektrik faturası yüksek gelen ve daha az fatura ödemek isteyenler için Elektrik Mühendisleri Odası tarafından çok önemli açıklamalar geldi. İşte elektrik faturanızı düşürmenizin en kolay yolu!

BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Vatandaşlar elektrik faturalarını düşürmenin yollarını arıyor. Tek zamanlı ve çok zamanlı tarifeler kafaları karıştırırken, işin aslı bu tarifeler faturaları düşürmede çok yardımcı olmuyormuş. Açıklama Elektrik Mühendisleri Odası tarafından geldi.

Vatandaşlar, faturalarının hesaplanmasında tek zamanlı tarife ya da çok zamanlı tarife uygulamalarından birini seçebiliyor. Günün her saatinde farklı bir şekilde hesaplanan bu tarife, 06.00-17.00 (gündüz), 17.00-22.00 (puant) ve 22.00-06.00 (gece) saat aralıklarında üç ayrı birim fiyat üzerinden hesaplanıyor.

HANGİSİ TERCİH EDİLMELİ?

Vergiler dışında tek zamanlı tarifede ilk kademe 112,43 TL’den, ikinci kademe ise 167,85 TL üzerinden hesaplanıyor. Çok zamanlı tarife ise gündüz 170,02 TL’den gece 106,89 TL2den hesaplanıyor. Vatandaşlar faturalarının düşürmenin yolunu ararken hangi tarifenin bu noktada avantajlı olduğunu merak ediyor.

Tek zamanlı tarife kullanmasını öneren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Müdürü Ali Fuat Aydın “Çok zamanlı tarife, belli bir saat dilimi üzerinden fiyatlandırmaya imkân tanıyan bir tarife. Yoğun elektrik tüketilen saatler, 17.00-22.00 arası. Çok zamanlı tarifenin, bu aralığı pahalı, diğer dilimleri ucuz tutup cazibe oluşturarak, vatandaşı saat 22.00’den sonra tüketime yöneltme amacı vardı ama şu an o amacından sapmış görünüyor.

Yeni tarifelerle artık çok zamanlı tarife aboneleri, düşük kademeden faydalanamıyor. Gece tüketim de artık yüksek kademeden fiyatlandırılıyor” dedi.

FATURANIN DÜŞMESİ İÇİN BUNU YAPIN

İki tarife arasında ciddi olarak fiyat farkının oluştuğunu söyleyen Aydın sözlerine şu şekilde devam etti: “Örneğin; tek zamanlı tarifede, evinde 240 kilovatsaat enerji tüketen bir kişi, vergiler dâhil 301 lira 67 kuruş ödüyor.

Çok zamanlı tarifede ise hesaplamayı çeşitli senaryolarla yapmak mümkün. Gündüz 40, puant dilimde 40, gece 160 kilovatsaat olmak üzere toplam 240 kilovatsaat enerji harcayan kişi, 379 lira 67 kuruş ödüyor.

Çok zamanlı tarifenin üç diliminde de 80 kilovatsaat olmak üzere yine toplam 240 kilovatsaat enerji harcayan kişi ise 472 lira 74 kuruş ödüyor. Bu sebeple vatandaşlar tek zamanlı tarife kullanmalı” diye konuştu.