Editörün SeçtikleriEkonomi

Asgari ücrete ve emekli ikramiyelerine zam konusu için Cumhurbaşkanı böyle ikna edilmiş!

Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi yıl başından bu yana yapılan zamların altında ezilmeye devam ediyor. Bu kişilerin bir umudu asgari ücrete yıl ortasında gelebilecek 2. Bir zam haberiydi. Ancak geçtiğimiz günlerde hem Bakan Bilgin hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete zam konusunu aynı zamanda emekli bayram ikramiyelerine zam konusuna kapıyı kapatmıştı. Bu durum milyonlarda hayal kırıklığına neden oldu.

Gelen habere göre zam yapılmama kararı AK Parti milletvekillerini zor durumda bıraktı. Zammın iptalinin sebebinin Maliye Bakanlığı’nın yapmış olduğu “Bütçe” itirazı olduğu ve bu konuda da Erdoğan’ın zam yapılmamasına ikna edildiği iddia ediliyor.

Emekli ikramiyelerine zam yapılmaması için Maliye Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Maliyet artacak ve bütçe dengeleri bozulacak” dediği öğrenildi.

ERDOĞAN “ÇALIŞIN” DEDİ

AK Parti kanadında milletvekilleri toplantılarda gelen talepleri Cumhurbaşkanına dsundu. Vatandaşların beklentisi her geçen gün artmaya devam edince Erdoğan ekonomi kanadına “Çalışın getirin” dediği ve bunun üzerine de bakanlığın bir rapor hazırladığı ifade ediliyor. AK Parti ekonomi kurmayları da bakanlık tarafından gelecek olan taslak çalışmayı beklemeye başladı.

ZAM YAPILMAMASI ŞOKU

Bütün hazırlık, çalışma ve tartışmalara rağmen Çalışma Bakanı daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli bayram ikramiyelerinde herhangi bir artışın olmayacağını açıklaması sadece emeklilier tarafından değil AK Parti tarafından da şaşkınlıkla karşılandı. Milletvekillerinin telefonları kilitlenme aşamasına gelirken, vekiller, zor durumda kaldıklarını şu şekilde söyledi:

“Zor durumda kaldık. Beklenti oluşmuştu. Herkes bayram öncesi Meclis’te bir düzenleme bekliyordu ama olmadı. Sahadaki çalışmalarımız sırasında bu konuda çok talepler vardı. Şimdi vatandaşa karşı biz de sıkıntıya düşeceğiz. Hiç değilse 100-150 lira bir artış yapılabilirdi”

ERDOĞAN BÖYLE İKNA EDİLDİ

Artıştan vazgeçilmesinin nedeni olarak Maliye Bakanlığının yaptığı itiraz olarak görülüyor. Bu yıl bir artış yapılmasının çok mümkün olmadığı aktarılırken, Emeklilere verilen 1.100 liralık ikramiyenin iki bayram için maliyetinin 25 milyar lira olduğu, 100 liralık bir artışta bile maliyetin 3-3,5 milyar artacağı aktarıldı.

Gelen bilgiye göre asgari ücret, emekli maaşı ve ikramiyeleri için konunun rafa kalkmadığını önümüzdeki yıl gündeme geleceği ifade ediliyor..