Bilim, TeknolojiEditörün SeçtikleriGündem

Tatil planı yapıp bu uyarıyı dikkate almazsanız çok üzülürsünüz! Planlarınız suya düşebilir..

Bu yıl koronavirüsün neredeyse ortadan kalkması 2 yıldır tatil özlemi çekenlere ilaç gibi gelecek. Ancak tatil sezonu yaklaşırken, tatil rezervasyonu noktasında pek çok dolandırıcılık yöntemi çıkmaya devam ediyor. Bu durum özellikle tatil cenneti olarak adlandırılan Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil noktaları için geçerli. Konuya ilişkin uyarılar peş peşe geldi.

Tatilcilerin iple çektiği tatil sezonu başlamak üzere. Şimdiden yaz ayları için tatil rezervasyonları yapılmaya başlandı. Kullanıcılar, internet üzerinden rezervasyon yaptırmaya devame derken, sahte siteler için rezervasyon uyarısı geldi. Yetkili isim, yaptığı açıklamasında tatilcilerin hayallerinin suya düşmemesi için açıklamalarını peş peşe yaptı.

SEYAHAT ACENTELERİNİ ÖNERİYORUZ

Muğla’da 5 yıldızlı otellerin sitesini kopyalayanlar, kendilerine binlerce mağdur buluyor. Dolandırıcılar bu şekilde haksız kazanç elde ederken, tatil yapma hayali kuranlar ise büyük problem yaşıyor. BOYD Başkan Yardımcısı Sabahattin Duman yaptığı açıklamasında tatilcilerin dikkatli olması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Dijital çağda her şeyin kopyası üretilebiliyor. Sahte web sitesi üretiliyor ve tamamen otel sitesi kopyalanıyor. Tüketicinin burada sosyal medyayı takip etmesi gerekiyor ama en başta otellere görev düşüyor. Otelin de kendi sitesinin kopyasının olup, olmadığını takip etmesi gerekiyor. Benzer telefon numaraları kullanılabiliyor. Örneğin Muğla’nın alan kodu 252’dir. 252 ile başlayan bir IP telefon alabiliyorlar. Tatil paketi satın alınması için ağırlıklı olarak seyahat acentelerini öneriyoruz. Bu işi yapan, güvenirliliği kanıtlanmış seyahat acenteleri var. Acenteler üzerinden rezervasyon yapılmasını tavsiye ediyoruz. Genellikle bu tarz durumlarda sosyal medyayı çok kullanıyorlar”

TÜRSAB İBARESİNE MUTLAKA DİKKAT EDİN

Bodrum Otelciler Derneği Genel Sekreteri Yiğit Girgin ise uygun fiyat politikası ile çalıştıklarını söyleyerek, “Güvenilir site için acentelerimizin, işlemler için Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nden (TÜRSAB) aldıkları bir kod var. Bu kodu, her acente kendi web sitesinde belirtmek zorunda. Tatilcilerimiz uygun fiyat politikası güttüğünü söyleyen siteler üzerinden yapılan satışlara inanıyor. Çok uygun fiyatlarla ‘her şey dahil’ veya ‘ultra her şey dahil’ tatiller için rakamlar değişti. TÜRSAB ibaresinin olup, olmadığına bakılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

26 SİTE KAPATILDI

Konuya ilişkin Muğla İl Jandarma Komutanlığı Siber suçlar Birimi bu yıl yaşanabilecek dolandırıcılık mağduriyetleri için önceden harekete geçti. 352 web sayfası üzerinden çalışma yapıldı ve 26 sayfa sahte olduğu tespit edilerek kapatıldı.