Dünya

Kanada’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Kanada’da asgari ücret, diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça fazladır. Kanada’da iş imkanları, yurt dışına çıkmak ve yurt dışında ekonomisi büyük olan ülkelerde çalışmak isteyenler için, oldukça seçeneği olan bir ülkedir. Bu nedenle özellikle de vasıfsız işçi istihdamının fazla olduğu Kanada’ya, yabancı uyruklu içi göçü her geçen gün artış gösterir.

Kanada’ya gitmek ve iş başvurusu yapmak için Kanada’da faaliyet gösteren İŞKUR benzeri iş bulma kurumları tarafından işçi alımı yapılır. Bu sitelerden mesleki olarak uygun olan işler incelenerek buradan başvuru yapılabilir. Kanada’ya turist vizesi alarak gitmek ve şirketlere ya da iş yerlerine bizzat başvuru yapmak, diğer adaylar arasından sıyrılmaya olanak sağlar ve işe alınma şansını arttırır.

Kanada’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Kanada’da asgari ücret, çalışılacak olan eyaletin büyüklüğüne ve gelişmişliğine göre eyaletten eyalete asgari ücretler farklılık gösterir. Kanada’da eyaletlerin yaşam koşullarına ve gelişmişlik seviyelerine göre asgari ücretler değişir. Örneğin hayat pahalılığı olan büyük ve gelişmiş eyaletlerde asgari ücret, daha küçük eyaletlere göre daha yüksektir.

Kanada’da asgari ücret ile çalışanların alım gücü Türkiye’de asgari ücretle çalışanlara göre daha fazladır. Amerika’da çalışanların alım gücü ile Kanada’da yaşayanların alım gücü arasında ise çok fazla fark yoktur.

Kanada’da büyük ve gelişmiş eyaletlerde asgari ücretler ortalama olarak 15 Kanada dolarıdır. Ülkedeki eyaletlerde çalışanların saatlik asgari ücret ortalamaları ise 11-16 Kanada doları arası değişmektedir. Aylık ortalama asgari ücret ise Kanada genelinde 1800 dolar ile 2400 dolar arasında değişiklik tutarlarda seyreder. Kanada’da iş imkanları, çalışılacak sektöre göre değişiklik gösterir.

Kanada’da Asgari Ücret ile Rahat Geçinmek Mümkün mü?

Kanada’da asgari ücretle geçinenler, evli ya da bekar olmalarına göre değişecektir. Kanada’da asgari ücretle iş gören çalışanlar ve personeller, ortalama bir hayat sürebilirler. Bununla birlikte aile sahibi olanlar için asgari ücret tutarı yeterli olmayacaktır.

Ama bu noktada da devlet tarafından ya da iş yeri sahibi tarafından aileye çeşitli yardımlar yapılır. Çocuklu aileler için, çocuklara bakım ücreti ödenir ve ailenin geçinmesine yardımcı olmak için ihtiyacı olanlara kira ve aile yardımı yapılır. Bunun yanında devlet ve özel kurşunlar tarafından ihtiyaç sahibi ailelerle çeşitli sosyal yardım paraları ödenir.

Bununla birlikte Kanada’da asgari ücretle çalışan çok az sayıda insan vardır. Özellikle de mesleki eğitim almış, mesleki tecrübeye sahip bireyler, ülkemizde olduğu gibi asgari ücretlerle işe başlamazlar.

Kanada’da Niteliksiz İşçi Maaşları Ne kadar?

Kanada’da işçilere ödenen ücretler, diğer meslek erbabı çalışanlara göre oldukça düşüktür. Kanada’da niteliksiz işçi (inşaat işçisi, ev onarımı gibi işlerde -usta olmayan- çalışanlar) olarak çalışanların aldıkları maaşlar genelde asgari ücret tutarı kadardır. İşçi maaşları da mesleki tecrübeye ve çalışılan sektörde usta ya da şef çalışan olarak görev almalarına göre değişiklik gösterir.

Kanada’da asgari ücretler, eyaletlerin büyüklüğüne ve gelişmiş olmasına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle işçi maaşları da çalışılan bölgeye göre değişiklik gösterir. Üstelik gelişmiş ve büyük eyaletlerde iş imkanları çok daha fazladır ve buna bağlı olarak da işçilerin kazandığı aylık tutarlar artış gösterir.

Kanada’da En Çok Aranan Meslekler Nelerdir?

Kanada’da en çok ihtiyaç duyulan ve istihdam edilen meslekler, ülkenin temel geçim kaynağı olan sektörlerde çalışanlardır. Kanada’da iş imkanları özellikle bu sektörlerde çok fazladır. Kanada’da en çok aranılan meslekler şu sektörlerdedir:

  • Tarım
  • Maden ve sanayi
  • İnşaat ve Ev Onarımı
  • Sağlık
  • Bilişim ve Teknoloji
  • Balıkçılık