Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

SGK ev hanımlarına emeklilik müjdesini verdi! Başvurana 2.500 TL emekli maaşı bağlanıyor: Az önce resmen onaylandı

Emekli olmak, yaşlılık döneminde maddi anlamda kimseye muhtaç olmamak ve emekli maaşı sayesinde o dönemi garanti altına almak isteyen her vatandaşın büyük hayallerinden biri oluyor. Bununla beraber SGK tarafından belirlenen yaş, sigortalı olma süresi ve prim ödemesi şartlarının sağlanması, emekli olmak için yeterli olurken herhangi bir çalışma hayatına sahip olmayan ev hanımları için emeklilik hayal oluyor. Bu şartları sağlayamayan ev hanımları emekli olamıyor. SGK tarafından ev hanımlarının mağdur edilmemesi için sadece ev hanımları için özel bir hizmet geliştirildi.

ESNAF MUAFİYETİ İMKANI VERİLDİ

Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre iki ayrı başlık altında belirlenmiş olan şartları sağlayan tüm ev hanımlarına, emekli olma hakkı tanındığı belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak isteyen ancak kurum tarafından belirlenmiş olan 3 ana emeklilik şartını yerine getiremeyen ev hanımlarına, vergisiz esnaflık yöntemi ile emekli olma hakkı verirken bu kapsamda hizmet sunmak için bir dükkân kiralamayan, hizmetlerini adreslere ulaştırmak için ticari bir araç satın almayan ve kendisi dışında bir çalışanı olmayan tüm ev hanımlarına, esnaf muafiyetinden faydalanma hakkı verildiği belirtildi.

BELGE SGK’YA İBRAZ EDİLMELİ

Evde üretim yaparak geçimini sağlayan ve bu sayede de emekli olmak isteyen ev hanımlarının yapması gerekenler de paylaşıldı. Buna göre kadınların, vergi dairelerine başvuru yapmaları ve esnaf muafiyet belgesi almaları gerektiği belirtilerek bu belgeyi SGK’ya ibraz eden tüm ev hanımları, 24 günlük prim ödemesi karşılığında 30 günlük sigortalı olarak değerlendirildiği paylaşıldı.

GEREKLİ ŞARTLAR

Bu yöntem ile emekli olmak isteyen ev hanımlarının yukarıda belirtilmiş olan çalışma şartlarına ek olarak 18 yaşın üstünde olmaları, mevcut bir sigortalı işlerinin olmaması ve dul aylığı almıyor olmaları gerekiyor.