DünyaEditörün SeçtikleriSağlık

Gizemli virüste bu belirtileri görürseniz hemen hastaneye koşun! Karın ağrısı, yorgunluk, ateş..

Tüm dünya şu anda koronavirüs salgınını geride bıraktı ve yeni gizemli virüse odaklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre gizemli virüs olarak adlandırılan ve ağırlıklı olarak çocukları vuran salgın 12 ülkede görüldü. Şu anda da toplam da 170 civarı vaka bulunuyor. Bilim adamları ölüme kadar gidebilecek bu hastalığın belirtilerini tek tek sıraladı. İşte detaylar..

Gizemli hepatit B hastalığı olarak tanımlanan bu hastalık için uzmanlar yaptıkları açıklamada durumun F41 isimli bir adenovirüsten kaynaklanabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda pandemi dönemindeki kapanmalar sebebiyle çocukların bu tür virüslerden uzak kaldıkları fakat kısıtlamalar sona erdikten sonra bağışıklıkların yeniden tepki vereceklerini belirtti. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen gizemli hastalık belirtileri neler?

HANGİ ÜLKEDE KAÇ VAKA VAR?

21 Nisan 2022 itibariyle, DSÖ’den alınan verilere göre vakalar ülke ülke şu şekilde tespit edildi:

114’ü Birleşik Krallık’ta,13’ü İspanya’da, 12’si İsrail’de, 9’u ABD’de, 6’sı Danimarka’da, 5’ten azı İrlanda’da, 4’ü Hollanda’da, 4’ü İtalya’da, 2’si, 2’si Norveç’te, 2’si Fransa’da, biri Japonya’da, biri Romanya’da ve biri Belçika’da kaydedildi.

VAKALAR GENELDE 5 YAŞ ALTI

Gelen bilgiye göre vakaların görüldüğü çocukların özellikle 5 yaş altı olduğu belirtildi. Bununla birlikte teşhis alan çocuklarda ilk olarak ishal ve mide bulantısı, daha sonra sarılık ya da ciltte – gözde sararmaların meydana geldiği ifade edildi.

ARAŞTIRMALARA DEVAM EDİLİYOR

Liverpool Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman olan Prof. Dr. Calum Semple, “Adenovirüs, Covid-19 salgını sırasında insanların birbirinden uzaklaşmasıyla neredeyse kayboldu. Şimdi, adenovirüs vakaları büyük bir artışla geri dönüyor” dedi. Uzman isim konuya ilişkin hipotezlerin de araştırıldığının altını çizdi.